Foto (c) Urban Smart Farm

Urban Smart Farm, Gentse stadsboerderij in een zeecontainer

Foto (c) Urban Smart Farm

Twee gerecycleerde zeecontainers. Meer hebben Pascal De Bondt en Kenny Vandenbroucke niet nodig om de Gentse horeca te voorzien van exotische groenten, smakelijke vis en gegeerde garnalen. Hun stadsboerderij Urban Smart Farm heeft dan ook geen akkers of serres. 

Al in 2014 stond Pascal in zijn in achtertuin en zolderkamer te experimenteren. Hij was al jaren met kruiden en gastronomie in de weer en zocht een duurzame, compacte manier om kruiden te telen in de stad en botste op aquaponics: Een combinatieteelt van vissen en planten. Dat bleek een succes.

Door zijn compacte vorm is de Urban Smart Farm perfect op maat van de stad. Dat reduceert het aantal voedselkilometers tot nul.

Zo kennen we meteen ook de truuk van zijn super-efficiënte stadsboerderij: Het verbinden van de twee containers zodat een kunstmatig ecosysteem ontstaat. In de ene container zwemmen vissen in verschillende aquariums. In de andere groeien plantjes onder LED lampen, tot zes rijen hoog gestapeld.

Het afvalwater van de vissen wordt na tussenkomst van nuttige bacteriën gebruikt door de plantjes, zodat het daarna weer naar de vissen kan. De stadsboerderij verbruikt daardoor tien keer minder water dan traditionele landbouw.

Goed nieuws, want water wordt wereldwijd schaarser en als als we niet opletten, hebben we tegen 2050 ook in Vlaanderen een probleem.

De boerderij van Pascal heeft nog meer voordelen. Waar klassieke land- en tuinbouw al invloed ondervinden van het veranderde en instabiele klimaat, kan deze gecontroleerde teeltomstandigheden soelaas bieden. En door zijn compacte vorm is de Urban Smart Farm perfect op maat van de stad. Dat reduceert het aantal voedselkilometers tot nul.

(c) Urban Smart Farm

Veel voordelen, dus. Maar de uitrol blijkt niet zo eenvoudig. Banken, bijvoorbeeld, beschouwen land- en tuinbouw als risicovol, waardoor Urban Smart Farm op privé-investeerders en investeringsfondsen is aangewezen. Binnenkort zal een coöperatieve vennootschap ervoor zorgen dat ook sympathisanten kunnen participeren en investeren. To be continued. 

Met “Onze circulaire toekomst” willen we de aandacht vestigen op Belgische voorbeelden van beloftevolle doorbraken in de circulaire economie. We zetten nieuwe concepten in het licht waarbij bijvoorbeeld het eigenaarschap van of de verantwoordelijkheid over een product ergens anders komt te liggen.

Circulaire businessmodellen Landbouw

Meer over Circulaire businessmodellen, Landbouw