rijhuizen in de stad die aan renovatie toe zijn

Maak van renoveren een kernpunt van de relance na corona

Zowel de bedrijfswereld als de milieubeweging stuurden een open brief aan minister van Omgeving Zuhal Demir. Daarin vragen ze om het geld dat vrijgemaakt wordt om onze economie te stimuleren na corona ook volop in te zetten voor woningrenovaties.

Onze economie heeft zware klappen gekregen tijdens de coronacrisis. Op dit moment zijn de regeringen volop aan het bespreken waar het geld dat vrijgemaakt wordt voor onze economische relance naartoe moet. Maar elke crisis biedt kansen. Die liggen nu heel duidelijk in de bouwsector. 

Beluister de reportage in De Ochtend

Investeren in renovaties is niet enkel goed voor het klimaat, het zorgt ook voor extra jobs, stimuleert de lokale economie en haalt de energiefactuur naar beneden

Benjamin Clarysse (Bond Beter Leefmilieu) in De Ochtend

Elk miljoen euro investeringen in renovaties van gebouwen levert tot 18 lokale en stabiele jobs op. De renovatiegraad aanzwengelen is cruciaal in de strijd tegen de klimaatverandering. De Vlaamse Confederatie Bouw berekende dat 480 miljoen euro aan overheidsuitgaven tot 2,8 miljard euro aan investeringen kunnen uitlokken in de bouwsector.

Dit gaat minstens over 35.000 jobs extra tegen 2040. Elke job in de bouw zorgt voor nog meer jobs in de toelevering

Marc Dillen (Vlaamse Confederatie Bouw) in De Ochtend

Met deze 4 voorstellen hopen de bedrijven en de milieuverenigingen de job klaar te krijgen:

     1. een ambitieus financieringspakket

Simpel: maak het financieel interessant om te renoveren. Zorg dat er ook voldoende middelen zijn voor de bouw en renovatie van sociale woningen, en aangepaste ondersteuning voor kansengroepen. Daarvoor komen in de volgende maanden trouwens ook Europese middelen vrij.

     2. actieve renovatiebegeleiding voor elke Vlaming

Niet iedereen is geboren met een hamer en beitel in de hand. Help ook mensen die (nog) niet wegwijs zijn in de materie om tot een woning te komen die energiezuinig, comfortabel, gezond en kwalitatief is. Begeleidt mensen actief.

     3. een EPC voor elk gebouw

Spreekt voor zich. Als je weet hoe je woning eraan toe is, ben je al halfweg. Door onderling te kunnen vergelijken zet je mensen ook aan om hun woning onder handen te nemen, en weet je waar een extra zetje nodig is.

     4. verplichting tot renovatie na verkoop

Stel: als je binnen 3 jaar na aankoop je woning energetisch renoveert, heb je recht op een stevige korting op je registratierechten. Niet alleen versnellen we daarmee de renovatiegraad, maar het energielabel zal ook veel meer meespelen in de prijs van de woning.

Lees de volledige open brief hier

De ondertekenaars zijn: Agoria, Bond Beter Leefmilieu, Bouwunie, Dialoog, Energy Saving Pioneers, Flux50, Gents Milieufront, Gezinsbond, Greenpeace, Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV), ODE Vlaanderen, OVED, ORI, Pixii, Renovate Flanders, Samenlevingsopbouw, The Shift, Techlink, VIBE vzw, Vlaamse Confederatie Bouw, VOKA, WWF

Duurzaam bouwen en wonen Groene warmte Energy Saving Pioneers Ecobouwers.be #morgenbegintvandaag

Meer over Duurzaam bouwen en wonen, Groene warmte