(c) Archad Pooloo
Foto (c) Arshad Pooloo

36 Vlaamse steden en gemeenten vragen de Vlaamse regering statiegeld in te voeren

Foto (c) Arshad Pooloo

De vraag aan de Vlaamse regering om dit jaar statiegeld in te voeren op blikjes en plastic flessen klinkt steeds luider. Reeds 36 Vlaamse steden steunen die vraag en sloten aan bij de Statiegeldalliantie, die tot 216 partners groeide. Ook energiecoöperatieve Ecopower, het Boomtown festival en de provincie Limburg sluiten zich aan bij de eis. 

Zwerfafval leidt duidelijk tot grote ergernis. Flesjes en blikjes maken 40 procent uit van het volume zwerfafval. De strijd tegen zwerfvuil kost de Vlaamse gemeenten handenvol belastinggeld. Elk jaar 155 miljoen euro in Vlaanderen, volgens het recentste onderzoek van OVAM. Een propere buurt en de die kosten zijn dan ook veelbesproken thema’s in de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar. 

  • In de provincie Antwerpen vragen de gemeenten Hove (8 151 inwoners), Zandhoven, Bonheiden, Laakdal, Kalmthout, Essen, Wuustwezel, Edegem en Zoersel (21 855 inwoners) om de invoering van statiegeld.  
  • In de provincie Limburg sloten Halen (9 511 inwoners), Alken, Hechtel-Eksel, Hamont-Achel, Overpelt, Neerpelt, Houthalen-Helchteren en steden Tongeren en Hasselt (77 124 inwoners) aan bij de Statiegeldalliantie.  
  • In de provincie Oost-Vlaanderen doen de gemeenten Zingem, Kruishoutem, Nazareth, Oosterzele, en steden Dendermonde en Gent (257 029 inwoners) mee. 
  • In de provincie West-Vlaanderen vragen Ruiselede, Heuvelland, de steden Damme, Veurne en Tielt, en Zedelgem dat de Vlaamse regering statiegeld invoert. 
  • In Vlaams-Brabant sluiten de gemeenten Gooik, Begijnendijk, Oud-Heverlee, Opwijk, Haacht en stad Diest aan.  

Op nauwelijks een maand steeg het aantal aangesloten Vlaamse gemeenten van 7 naar 36. Er kwamen in januari ook 16 nieuwe Vlaamse bedrijven en organisaties bij. De teller van de Statiegeldalliantie in Nederland en Vlaanderen staat nu op een indrukwekkende 216 partners.

Voor het eerst steunt ook een provincie de vraag naar statiegeld: Provincie Limburg. “De invoering van statiegeld kan onder andere een oplossing bieden voor de problemen en de kosten die veroorzaakt worden door het zwerfvuil in waterlopen, langs het fiets- en wandelroutenetwerk en in onze provinciale domeinen en natuurgebieden”, zegt de Limburgse gedeputeerde van Leefmilieu.

Ook de West-Vlaamse milieufederatie en Ecopower cvba treden toe. Die laatste is coöperatieve producent en leverancier van lokale, groene energie en verenigt meer dan 50.000 burgers. Aan de Molen van Rotselaar maakt Ecopower niet enkel elektriciteit uit waterkracht, er wordt dagelijks ook zo’n 500 kilogram drijvend materiaal uit de Dijle gefilterd. En daar zijn massa’s flessen en blikjes bij. “We geloven in statiegeld als stimulans om blikjes en plastic flessen weer in te leveren voor hergebruik of recyclage. Het einddoel? Een circulaire economie die ten dienste staat van mens en milieu”, aldus energiecoöperatie Ecopower.

Ook twee festivals uit Gent, Boomtown en Miramiro, steunen de eis naar statiegeld. De grootste consumentenorganisatie Test-Aankoop en vrouwenbeweging KVLV waren bij de oprichters van de Statiegeldalliantie.

Dat zowel gemeenten, bedrijven, milieuorganisaties als middenveldorganisaties dezelfde vraag steunen, geeft aan dat het draagvlak voor statiegeld heel breed is. De snelle groei toont dat er een momentum is. Het brede Vlaamse middenveld vraagt dat de Vlaamse regering van N-VA, CD&V en Open VLD dit jaar eindelijk de invoering van statiegeld beslist. 

De nieuwe partners in Nederland werden woensdag 7 februari gepubliceerd: In Nederland zijn nu reeds 72 gemeenten waaronder Amsterdam, 61 organisaties en 1 provincie partner van de Statiegeldalliantie. Ook de Nederlandse supermarktketen Ekoplaza spreekt er zich uit voor statiegeld, en is aangesloten bij de alliantie.

Statiegeld Recycling Netwerk Benelux

Meer over Statiegeld