De EIB is de grootste investeringsbank ter wereld.

Foto: CC Julien Tromeur

Hoera! Europese Investeringsbank draait geldkraan toe voor fossiele energie

De EIB is de grootste investeringsbank ter wereld.

Foto: CC Julien Tromeur

Groot nieuws vorige week: de Europese Investeringsbank (EIB) stopt met de financiering van fossiele energie tegen eind 2021 en zal een financiële injectie geven van 1 biljoen euro aan duurzame investeringen tegen 2030. Met deze historische beslissing is de EIB de eerste multilaterale investeringsbank die leningen voor fossiele projecten stopzet. En ze zal zeker niet de laatste zijn.

Als grootste investeringsbank ter wereld verzet de EIB zo de bakens voor alle publieke banken en financiële instellingen wereldwijd. Nadat ze eerder al leningen voor steenkool uitfaseerde in 2013, geeft de bank aan dat ook investeringen in olie en aardgas een inherent risico zijn in de context van strijd tegen klimaatverandering. De beslissing kwam na meer dan een jaar van intern debat en het engagement van de toekomstige Commissievoorzitster Ursula von der Leyen om van de EIB een klimaatbank te maken. Eerst werkten een paar lidstaten tegen, maar nu de meerderheid een compromistekst goed. 

Laatste achterpoorten dichttimmeren

Om de laatste weerstand van onder meer Duitsland en - gek genoeg - ook de Europese Commissie weg te masseren, bouwde de directie van de EIB nog een uitzondering in voor de projecten op de PCI-lijst in. Deze ‘Projects of Common Interest’ zijn projecten die de Europese Commissie eerder al naar voren schoof als prioritair voor de uitbouw van de Europese energie-infrastructuur. Op die lijst staan nog altijd meer dan vijftig investeringsprojecten in aardgas, met een levensduur ver voorbij 2050. Helemaal incompatibel met het Parijs-akkoord en de Europese doel om klimaatneutraal te zijn tegen 2050.

Het Europees Parlement kan daar nog een stokje voor steken, zij moeten nog groen licht geven voor de ontwerp-PCI-lijst. Of niet: ze kunnen de Europese Commissie ook opdracht geven om een nieuwe lijst samen te stellen zonder aardgasprojecten. Europees belastinggeld vergooien aan projecten die ons nog decennia vastbinden aan fossiele brandstoffen? Nee bedankt.

Gamechanger

De beslissing van de EIB is het eerste puzzelstuk in de European Green Deal die van Europa opnieuw de klimaatvoortrekker moet maken. Het belang van deze eerste stap kan niet overschat worden. Benieuwd of de Belgische banken dit signaal snel gaan oppikken. 

Desinvestering uit fossiele energie Klimaatbeleid

Meer over Desinvestering uit fossiele energie, Klimaatbeleid