Geen Langerlo, geen ramp

Vlaanderen dat draait op hernieuwbare energie, op tijd en zonder dat het licht uitgaat: is dat door de Langerlo-kwestie onrealistisch geworden (DS 10 april) ? Neen. Is het ambitieus? Dat zeker. Maar het klimaat vraagt om ambitieuze oplossingen, die het huidige energiesysteem grondig hertekenen. Met de geplande biomassacentrale in Langerlo zouden we bomen aanvoeren om ze op te stoken in een immense houtkachel. Dat is geen klimaatbeleid, maar nepgroene stroom. Op papier zou Vlaanderen misschien makkelijker de Europese doelstellingen halen, maar het klimaat had er niet bij gewonnen.

Grootschalige biomassa is niet rendabel als de subsidiekraan dichtgaat. Vlaanderen zou meer dan 2 miljard euro in de Langerlo-centrale pompen, maar na die geldstroom had het project niet op eigen benen kunnen staan. Geen bank zou zo’n investering goedkeuren.

Het goede nieuws: de echte oplossingen zijn er. Zon en wind waren nog nooit zo goedkoop. Hierin investeren betekent winst, want na een eerste duw in de rug staan deze technologieën financieel voor zichzelf in. Bij zonne-energie is het al zover en windenergie zal snel volgen, dat bewijzen de trends wereldwijd. Er is nog veel ruimte om onze verwarming groener te maken. Weg met de stookolieketel en lang leve de warmtepomp dus.

Onderzoeksbureaus zoals Energyville en 3E hebben het rekenwerk gedaan: met zon, wind en warmte kan Vlaanderen de Europese doelstellingen halen. Nu is het aan de politiek om kleur te bekennen. Maak investeringen in zonnepanelen ook voor grote daken weer interessant, zodat ook grote bedrijven en scholen stroom gaan leveren. Op de Noordzee is genoeg ruimte om windturbines te plaatsen die aan het elektriciteitsverbruik van 3 miljoen gezinnen kunnen voldoen. Laat de burger zich betrokken voelen bij de windmolen in zijn buurt, betrek hem van in het begin bij de planning en laat hem delen in de winst. Bouw een flexibel elektriciteitsnet uit, zodat ook met wisselende stroomproductie het licht zonder probleem blijft branden.

Schrap de talloze energieheffingen in de elektriciteitsfactuur: die straffen mensen met een warmtepomp of elektrische wagens. Schakel over op een duidelijke CO2-heffing om het nieuwe energiesysteem te financieren, zodat de vervuilende keuze automatisch de dure keuze wordt. En zet volop in op energiebesparing, want de groenste en goedkoopste energie is nog steeds diegene die we niet verbruiken.

Creatief boekhouden om Europese doelstellingen te halen zal het klimaat niet redden, echt beleid kan dat wel.

Dit opiniestuk verscheen eerder in De Standaard

Biomassa & biobrandstoffen

Meer over Biomassa & biobrandstoffen