Begrotingscontrole: onbegrijpelijk dat milieuschadelijke subsidies onaantastbaar blijven

De federale regering bereikte na een nacht onderhandelen een akkoord over de begrotingscontrole. Bond Beter Leefmilieu reageert met onbegrip dat de federale regering de 13 miljard euro milieuschadelijke subsidies ongemoeid laat. Een grote gemiste kans om van de budgettaire oefening ook een sterke klimaatstap te maken. 

Hoewel amper tien dagen geleden het IPCC nog maar eens de alarmklokken luidde, blijft de federale regering blijkbaar toondoof. Nochtans zijn de mogelijkheden om het beleid om te vormen meer dan bekend. Zo geeft de federale overheid elk jaar maar liefst 13 miljard euro aan fossiele subsidies uit

De lijst milieuschadelijke subsidies is veel te lang: salariswagens, tankkaarten, korting op accijnzen voor de professionele diesel, allerhande fossiele energiesubsidies voor bedrijven, en cadeaus zoals de verlaagde BTW op pesticiden. “Het is onbegrijpelijk dat de overheid in deze klimaatcrisis nog steeds de moed ontbreekt om drastisch het roer om te gooien,” zegt Yelter Bollen, expert klimaat en milieufiscaliteit bij Bond Beter Leefmilieu.

De regering buigt zich de komende weken over het voorstel tot fiscale hervorming van minister van financiën Van Peteghem. Bond Beter Leefmilieu roept de regering op om hier wél werk te maken van een ingrijpende vergroening van ons belastingstelsel.

Klimaatbeleid

Meer over Klimaatbeleid