Rijden je inwoners binnenkort rond met je dienstwagen? In Duffel kan het!

Je hebt zelf geen auto, want het is duur en slecht voor het milieu. Toch heb je er af en toe een nodig. Wat nu? In Duffel klopten enkele inwoners aan bij de gemeente. Waarom niet een van de gemeentelijke dienstwagens uitlenen aan de inwoners? ‘s Avonds, ‘s nachts en in het weekend staan die toch maar stil. Prima idee, dacht de gemeente: goed voor het milieu, goed voor inwoners en ook financieel best interessant. 

Snelle start

Duffel ging in zee met Autodelen.net en het project kreeg vorm. Sinds januari 2016 deelt de gemeente buiten de kantooruren een van haar dienstvoertuigen. Van bij de start was het project een succes: 5 Duffelaars en één organisatie maakten meteen gebruik van de auto. “Dat hadden we niet verwacht”, zegt Staf Aerts, schepen van Mobiliteit in Duffel. “Er was dus echt nood aan meer gedeelde mobiliteit. We zijn dan ook blij om die nood te kunnen vervullen.”

Potgrond en trouwfeesten

Intussen schreven 17 Duffelaars zich in als ontlener. Vorig jaar werd de dienstwagen 55 keer uitgeleend, goed voor 3022 kilometer in totaal. De auto wordt vooral voor langere ritten gebruikt. “Autodelen is dus zeker geen stimulans om meer de auto te nemen”, zegt Staf Aerts. “Integendeel, voor korte afstanden gaan mensen nog steeds te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen.”

Overal in het straatbeeld duikt de deelwagen op. “De wagen is met haar grote bestickering best opvallend”, vertelt Staf Aerts. “Dat maakt het project zichtbaar en herkenbaar. Het is ook leuk om te zien waar de wagen voor gebruikt wordt.” Voor heel wat dingen, zo blijkt. “Sommigen vervoeren er potgrond mee, anderen gebruiken hem voor een trouwfeest”, zegt de schepen geamuseerd.

Koudwatervrees

Momenteel deelt Duffel één wagen. Duffel is een kleinere gemeente, en er ontstonden nog geen conflicten omdat mensen de auto op hetzelfde moment nodig hadden. “Maar wanneer de vraag blijft toenemen, dan overwegen we zeker om een tweede auto in te schakelen”, zegt Staf Aerts. 

“Hoe dan ook wil Duffel blijven inzetten op autodelen. Het zou fantastisch zijn mocht er een privaat autodeelplatform komen in Duffel, waarbij private eigenaars hun auto delen met andere inwoners. Misschien is er nog wat koudwatervrees. Maar andere gemeenten bewezen al dat het kan, dus ook in Duffel moet het ooit lukken!”

Alleen maar voordelen

Twee jaar na de opstart is Staf Aerts heel tevreden met het project. “Ik kan andere gemeenten en steden alleen maar aanraden om hun dienstvoertuig (of voertuigen) te delen met hun inwoners. Minder auto’s betekent minder parkeerdruk, minder schadelijke uitstoot, en ook financieel is het best interessant, want je recupereert je autokosten.” Ook voor ongevallen, misbruik of administratieve rompslomp hoef je niet te vrezen. “In Duffel hebben we hier nog geen enkel probleem mee gehad, alles verliep al heel vlot.”

Jeffrey Matthijs, directeur van Autodelen.net, kan dit beamen. “Autodelen.net neemt het hele praktische en organisatorische luik op zich, en ook de communicatie nemen wij graag voor onze rekening. Als gemeente kan je dus voluit en zorgeloos genieten van de voordelen. En dat zijn er heel wat: je geeft het goede voorbeeld aan inwoners en andere gemeenten, het is goed voor je imago (zeker in aanloop naar de verkiezingen), je kan je kosten recupereren, je biedt basismobiliteit aan voor je inwoners en helpt een stukje sociale onrechtvaardigheid van de baan.”

Steeds meer gemeenten delen hun wagenpark. Ben jij de volgende? Neem dan contact op met Autodelen.net

Autodelen.net werkt samen met alle autodeelaanbieders, zodat je als gemeente kan bekijken welk systeem voor jou het meest geschikt is. Er zijn twee manieren: ofwel deel je jouw eigen wagens en maak je gebruik van software van een aanbieder, ofwel vervang je jouw vloot stelselmatig door het aanbod van een provider. Gedurende de kantooruren kan je dan die wagens reserveren voor het gemeentepersoneel en buiten de kantooruren zijn de wagens beschikbaar voor de inwoners.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Gemeente voor de Toekomst.

Samen van onze steden en gemeenten bruisende, groene en fijne plekken maken. Daar zet Gemeente voor de Toekomst op in. Ben je geëngageerd en wil je vooruitgang boeken? Als burger, onderneming of bestuur? Alle nieuws, inspiratie en wie kan helpen, vind je op onze website.

Gedeelde mobiliteit Autodelen.net Gemeente voor de Toekomst

Meer over Gedeelde mobiliteit