Nieuwe coalitie stimuleert doorbraak van plantaardige voeding in Vlaanderen

Vandaag lanceren Bond Beter Leefmilieu en EVA vzw het nieuwe bedrijfsnetwerk: Next Food Chain. Ze brengen spelers uit de de hele voedselketen samen om van plantaardige voeding een vanzelfsprekende keuze te maken, van het veld tot op het bord. Inzetten op plantaardige voeding is noodzakelijk voor een duurzaam voedselsysteem dat beter is voor mens, milieu en dier. Onder andere Aoste en Bonduelle sloten zich al aan bij dit netwerk.

De Vlaming is zich elk jaar meer bewust van het belang van duurzame en gezonde voeding. Het bewijs: de groeiende vraag naar verantwoorde voeding, de gestage afname van de vleesconsumptie en de sterke opkomst van plantaardige alternatieven. Supermarkten noteerden in 2018 een stijging van maar liefst 15 tot 30% in het vegetarische en veganistische segment.

De leden van de Next Food Chain werken daar aan mee. “Ons doel is om de consument die onze vleesproducten koopt naar de vegetarische producten te lokken.” Aan het woord is Remco Kok, ceo van vleesbedrijf Aoste dat sinds twee jaar ook volop inzet op vegetarische producten. “Binnen vijf tot zeven jaar willen we slechts de helft van onze omzet uit vlees te halen en de andere helft uit vegetarisch. De maatschappij is duidelijk toe aan verandering.”

“Wat nog ontbreekt, is een ambitieus voedingsbeleid. Het is aan de overheid om deze positieve tendens te ondersteunen en de overstap naar plantaardige voeding in een stroomversnelling te brengen,” vertelt Laurens De Meyer van Bond Beter Leefmilieu. “De Next Food Chain formuleert dan ook concrete stappen voor het beleid. Wij vragen de overheid onder andere om zelf het goede voorbeeld te geven door van plantaardige voeding de standaardoptie te maken op recepties, tijdens lunches en in overheidsrestaurants.” 

“Een op de twee Vlamingen wil graag minder vlees eten, maar vindt het vaak nog te moeilijk. Daarom zetten we sterk in op samenwerkingsverbanden, projecten en innovatie. Ook daar heeft de overheid een rol te spelen door de bestaande subsidies voor voedingsindustrie meer te richten op plantaardige innovatie”, besluit Nena Baeyens van EVA vzw aan.

Alle leden van Next Food Chain:

Abinda

Aoste

Bond Beter Leefmilieu

Bonduelle

Cosucra

De Hobbit

EVA

Greenway

Ingrizo

La Vie Est Belle

Solina

Plantaardige voeding ProVeg Belgium Next Food Chain

Meer over Plantaardige voeding