Tips voor meer biodiversiteit in je tuin vind je bij Natuurpunt.

Foto: Natuurpunt

Je tuin is belangrijk voor de natuur

Tips voor meer biodiversiteit in je tuin vind je bij Natuurpunt.

Foto: Natuurpunt

Ben je bij de gelukkigen die in deze coronatijden over een eigen tuin beschikt? Weet dan dat je tuin ook van groot belang is voor de biodiversiteit in Vlaanderen. Maar liefst 9 procent van de oppervlakte in Vlaanderen is tuin. Dat is meer dan de oppervlakte aan beschermde natuurreservaten. Onze tuinen bieden dus een enorm potentieel voor de natuur. Om die natuurwaarde te vergroten is er nu Mijn Tuinlab: een online platform waar je kan berekenen hoe natuurvriendelijk je tuin is en waar je tips krijgt om de biodiversiteit een handje te helpen. 

Mijn Tuinlab

Vandaag weet niemand hoe het gesteld is met de natuur in onze tuinen. Om die blinde vlek in te vullen, startte Natuurpunt, samen met onder meer de KU Leuven, het project Mijn Tuinlab. Met dit citizen science-project kan je berekenen hoe goed je tuin scoort en krijg je vervolgens advies op maat. Welke planten groeien op welk soort bodem? Hoe zorg je ervoor dat egels of padden een veilige doorgang vinden door je tuin? Wat met mos in je gazon? Hoe lok je bijen en hommels naar je tuin? 

Wil je zelf meedoen? Surf dan naar https://mijntuinlab.be/home/

Byebye Grass

Een vergelijkbaar initiatief is Byebye Grass. Dit initiatief roept om een deel van je gazon te laten verwilderen en wilde, inheemse bloemen te zaaien. Die trekken bijen en vlinders aan. Door je gras niet te maaien blijft de koolstof beter in de grond, wat goed is voor het klimaat. Byebye Grass berekende dat als elke Vlaming één vierkante meter van zijn tuin laat verwilderen, we onze oppervlakte natuurgebied verdubbelen. 

Wie wil meedoen, kan inheemse zadenmengsels bestellen via http://byebyegrass.eu/

Natuurgebied Natuurpunt

Meer over Natuurgebied