ISVAG verliest vergunning: goede uitvoering convenant belangrijker dan ooit

Ook de komende regering heeft er alle baat bij om het reeds goedgekeurde lokale materialenplan, dat restafval tegen 2030 met 30% moet reduceren, op een ambitieuze manier uit te voeren. Hoe meer afval vermeden kan worden, hoe eenvoudiger we het in de toekomst maken.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde de vergunning van ISVAG vandaag. Het is nu belangrijker dan ooit voor ISVAG maar ook  alle andere intercommunales om een toekomstplan voor te leggen met minimale impact op gezondheid, leefmilieu en klimaat. Samenwerking is daarbij de boodschap. Ook de Vlaamse overheid moet mee aan het stuur en werk maken van afvalvermindering en een daling van de verbrandingscapaciteit. De gemaakte afspraken in het ISVAG-convenant leggen daar de goede basis voor.

De verbrandingsoven is haar vergunning kwijt en moet over twee weken alle werkzaamheden stilleggen. De Raad oordeelde dat de Vlaamse regering de milieu- en gezondheidseffecten van de stikstof- en PFAS-uitstoot niet zorgvuldig heeft beoordeeld en onderzocht. BBL deelt deze bezorgdheid. We ijveren voor een langetermijnoplossing, waarbij afvalpreventie en geschikte locaties in industriezones voorop staan.

Bond Beter Leefmilieu sloot een akkoord met ISVAG om constructief mee te werken aan een oplossing, niet alleen voor de regio Antwerpen, maar voor heel Vlaanderen. "Afvalverbranding is een activiteit die in industriegebied thuishoort, ver weg van bewoning en natuurgebied," stelt beleidsexperte circulaire economie Kira Van den Ende van Bond Beter Leefmilieu. "Deze juridische uitspraak zet extra druk op de ketel om hier zo snel mogelijk werk van te maken."

Tegen eind 2033 lopen de vergunningen van negen andere Vlaamse afvalverbrandingsovens af. Al die intercommunales moeten vandaag al nadenken over de toekomst van afvalverwerking, om zo eenzelfde juridisch scenario te vermijden. “Ook de komende regering heeft er alle baat bij om het reeds goedgekeurde lokale materialenplan, dat restafval tegen 2030 met 30% moet reduceren, op een ambitieuze manier uit te voeren. Hoe meer afval vermeden kan worden, hoe eenvoudiger we het in de toekomst maken,” besluit Van den Ende.

Afvalbeleid

Meer over Afvalbeleid