Afbeelding ter illustratie | Ideogram

ISVAG-akkoord: zowel lokaal als Vlaams stap naar betere toekomst

Afbeelding ter illustratie | Ideogram

Bond Beter Leefmilieu zette zonet de handtekening onder het akkoord rond de afvalverbrandingsoven van ISVAG. Dit sluit een hoofdstuk uit de jarenlange procedureslag af. We zaten de voorbije twee jaar rond de tafel met zowel mede- als tegenstanders uit de procedure en onderzochten grondig wat de beste  toekomst voor afvalverwerking is in de regio en in Vlaanderen. We gingen akkoord met een totaaloplossing die zich richt op het vermijden van afval en uitstoot, een minimale impact op milieu en gezondheid en een locatie met vlotte en verschillende transportaansluitingen.

5 redenen waarom we dit een goed akkoord vinden:

  1. Minimale impact op milieu en gezondheid

Samen met de andere ondertekenaars van het akkoord (stad Antwerpen, intercommunale IGEAN, ISVAG en gemeente Aartselaar) gaan we op zoek naar de beste locatie voor een nieuwe afvalverbrandingsoven. De locatie van een verbrandingsoven moet de impact op milieu en gezondheid zoveel mogelijk beperken. Maar in het lappendeken dat de Vlaamse ruimtelijke ordening is, bestaan er gewoonweg geen locaties die op minstens tien of zelfs maar vijf kilometer van woonwijken of natuurgebied liggen. Daarom zijn we in het akkoord overeengekomen dat de toekomstige locatie zo dunbevolkt mogelijk moet zijn. Een bijkomende manier waarop impact beperkt wordt, is de locatie kiezen in functie van bereikbaarheid, bij voorkeur via meerdere vervoersmodi. Ook dit is in het convenant afgesproken. BBL gaat ervan uit dat de huidige locatie niet als eerste uit de bus zal komen. 

  1. Maximaal vermeden emissies

Een afvalverbrandingsoven heeft echter ook iets te bieden: warmte. Warmte op zeer hoge temperaturen, de klok rond, heel het jaar door. Om daar maximaal iets mee te doen, is het voor een oven ideaal om naast de industrie gelegen te zijn die dit type warmte het hele jaar door nodig heeft. Woonwijken verwarmen met zo’n installatie is minder voordelig, omdat die enkel in de winter warmte nodig hebben – en omdat er uitstekende hernieuwbare bronnen bestaan om woningen te verwarmen, uiteraard. Door de maximale valorisatie van de afvalwarmte door de industriële afnemers wordt er meer CO2 uitstoot vermeden dan bij residentiële afnemers. Een objectieve studie van de verschillende opties zal volgens ons opnieuw heel duidelijk maken. Wilrijk is niet de beste plek.

In het convenant werd daarnaast ook opgenomen dat de nieuwe installatie van de modernste technologische doorbraken gebruik moet maken,  om zo zoveel mogelijk emissies te vermijden. Niet enkel van CO2, maar ook stikstof en andere schadelijke stoffen. 

  1. Mee aan het stuur voor de uitwerking

Een nieuwe oplossing voor ISVAG komt er niet van vandaag op morgen. We aanvaarden dat we niet zomaar de stekker uit de oven kunnen trekken. Maar een ding staat vast: we leunen na het ondertekenen van het akkoord niet zomaar achterover. We blijven de komende jaren mee aan tafel zitten om tot een oplossing voor alle partijen te komen. BBL gaat mee op zoek naar geschikte locaties, want die zijn er ook: in de haven. We bewaken de criteria bij de vergelijking van verschillende locaties en zoeken andere intercommunales die mee met ISVAG in bad willen. We laten bovenal de omwonenden en Natuurpunt Aartselaar niet los. Zij verdienen het dat we ons tot het eind van de rit inzetten om tot de allerbeste oplossing te komen. 

  1. Beleid voor minder restafval en minder verbrandingscapaciteit

Reeds in 2019 besloot de Vlaamse regering om tegen 2030 de restafvalberg met 30% te verminderen, en dat daar een passende capaciteitsvermindering tegenover moest staan. Om de afvalreductie te realiseren, nam de uittredende regering onvoldoende maatregelen. Rond de daling van capaciteit blijven tal van vraagtekens. Welke afvalovens blijven open, of moeten nieuwe, modernere installaties gebouwd worden? En waar dan? Voor de intercommunales is het koffiedik kijken.

De ondertekenaars van het akkoord roepen de nieuwe Vlaamse Regering op hen bij te treden met duidelijk Vlaams beleid voor vermindering van restafval en verbrandingscapaciteit: 30% minder tegen 2030 en een langetermijnvisie tegen 2050, met als doel afvalverbranding zoveel mogelijk uit te faseren. Voorts vragen we aan OVAM en de Vlaamse Overheid om de intercommunales helderheid te geven over een gepaste daling in verbrandingscapaciteit.

  1. Perspectief voorbij de juridische impasse

ISVAG engageert zich om slechts tot 2034 nog een vergunning aan te vragen voor de huidige locatie. Tegen 2027 zou duidelijk moeten zijn welke afvalverbrandingsoven gebouwd wordt, op welke locatie, en in samenwerking met welke andere intercommunales. Daarna kan van start gegaan worden met ontwerp, vergunningsaanvraag en bouw. In 2032 zou – als alles goed gaat – de nieuwe oven opgestart kunnen worden. We nemen twee jaar marge in geval van vertraging.

BBL, van haar kant, begraaft de strijdbijl en zet zich nu volop in om tot een gedragen oplossing te komen. 

 

Afvalbeleid

Meer over Afvalbeleid