Hoe zit het nog met… onze rechtszaak tegen Doel 1 en 2? (update #3)

Er is geen twijfel meer mogelijk: onze kerncentrales kunnen dicht tegen 2025. Dat zegt nu ook Elia, de beheerder van het stroomnet. De scenario’s die Elia voorstelt, liggen dicht bij wat de milieubeweging al jaren vraagt: de snellere uitbouw van hernieuwbare energie met een minimum aan efficiënte gascentrales. Die centrales zijn tijdelijk en zullen steeds minder draaien bij de verdere uitbouw van zon- en windenergie.

Doel 1 en 2: niet wachten tot 2025

Maar hoe staat het nog met Doel 1 en 2, onze twee oudste kerncentrales? Die zien we liefst zo snel mogelijk sluiten. Ze zijn onveilig en blokkeren de overstap naar schone en veilige hernieuwbare energie. Een levensduurverlenging tot 2025 zien we dus niet meer zitten. Jij duidelijk ook niet. Dankzij jouw steun konden we een rechtszaak aanspannen bij de Raad van State om de levensduurverlenging ongedaan te maken. We kunnen je daar niet genoeg voor bedanken.

Rechtszaak verloopt traag maar gestaag

De rechtszaak loopt nog steeds. Het Grondwettelijk Hof besloot in juni om bijkomende (prejudiciële) vragen te stellen aan het Europees Hof van Justitie. Dat Hof moet nu bepalen of er volgens het Europese recht een milieueffectrapport én een publieke inspraakprocedure nodig was alvorens te beslissen over de levensduurverlenging van de kerncentrales. Die kwamen er niet, terwijl dat volgens BBL en IEW wel had gemoeten.

Onze advocaat heeft recent zijn argumenten doorgegeven aan het Europees Hof. De procedure bij dat Hof zal zeker zijn tijd nog vragen, wellicht zelfs meerdere maanden. Pas als het Europees Hof een antwoord heeft gegeven, kan het Grondwettelijk Hof uitspraak doen. Ook dat zal enkele maanden duren.

We kijken reikhalzend uit naar de uitspraak, want intussen tikt de tijd gewoon door. We houden je zeker op de hoogte.

Kernuitstap Sloop de kerncentrales

Meer over Kernuitstap