Foto Harelbeke

Harelbeke: “Ons duurzaamheidsfestival staat misschien even on hold, maar onze verenigingen verduurzamen lukt wél!”

Foto Harelbeke

In Harelbeke slaan het bestuur en de lokale sport- en jeugdverenigingen de handen in elkaar om hun verenigingen te verduurzamen. Ecolife coördineert en begeleidt het traject, waaraan ook Bas Bouwen en EnergieID bijdragen. Door corona vond de eerste sessie plaats van achter de laptop.“Stilletjesaan zijn we echt goed aan het worden in het hele onlinegebeuren”, glimlacht Ingrid Pauwels van Ecolife. “Met zowat alle gemeenten waarmee we op dit moment samenwerken verloopt de communicatie prima! In Harelbeke organiseerden we, samen met BAS Bouwen en  EnergieID, een online sessie met zes verschillende partijen uit Harelbeke: wij, de duurzaamheidsambtenaar, het diensthoofd sport, de kanoclub, de voetbalploeg en de lokale Chiro-afdeling. En dat verliep heel vlot.”

Verduurzamen van verenigingen met energieaudit en duurzaamheidsscan

deze online sessie met Ecolife bewijst hoe je als gemeente ook in tijden van corona stappen kan zetten. Valerie Claeys, duurzaamheids -ambtenaar Harelbeke

“Samen met Harelbeke hebben we een traject opgezet om hun verenigingen te verduurzamen”, vervolgt Ingrid, “want zij zien hun verenigingen terecht als een belangrijke actor in de transitie. We kijken daarbij naar het totaalplaatje: BAS Bouwen doet een energieaudit en wij nemen een duurzaamheidsscan af. Tips en aanbevelingen bundelen we vervolgens in een rapport, op maat van elke vereniging. Bijvoorbeeld over het warmwaterverbruik in de douches na het sporten of het vervoer van en naar wedstrijden. We zoeken ook naar manieren om wegwerpborden en bestek te vermijden tijdens eetfestijnen en om het eten zelf te verduurzamen. 

We volgen de klimaatimpact van de maatregelen ook effectief op. Die opvolging gebeurt onder andere via het EnergieID-platform. Dat is een online platform waarmee je je water-, energie- en afvalverbruik kan bijhouden.”

Online samenzitten: voorbereiding is troef

Korte meetings en sessies met weinig personen kunnen mijns inziens perfect online doorgaan” Valerie Claeys.

Ingrid Pauwels: “Normaal gezien zouden we deze eerste sessie organiseren in Harelbeke zelf, maar deze keer verliep ze via MS Teams. Via dit online platform kan je interactief aan de slag met je deelnemers door ze in groepen te verdelen of door samen in een document te werken. Een goede voorbereiding en een heldere taakverdeling is belangrijk. Zo nam ik de presentatie voor mijn rekening, terwijl Valerie Claeys, de duurzaamheidsambtenaar van Harelbeke, vragen van deelnemers opvolgde via de chat. We waren aangenaam verrast door deze efficiënte werkwijze. Doordat we op voorhand de tijd hadden genomen om elkaar te leren kennen, waren we bovendien beter op elkaar ingespeeld. Daardoor voelde de samenwerking zelfs nauwer. De dynamiek van een live ontmoeting ontbrak uiteraard. Maar aan doeltreffendheid hebben we niets ingeboet: alles wat we wilden bereikt hebben we bereikt, binnen het overeengekomen tijdskader.”Valerie Claeys, duurzaamheidsambtenaar Harelbeke: “Het staat of valt echt met de voorbereiding. Op voorhand organiseerden we een try-out met alle sprekers, om eventuele hindernissen weg te werken. De eerste poging is altijd een beetje zoeken. Maar al bij al is het vlot verlopen. Ik merkte wel dat er minder interactie was dan gewoonlijk. Wanneer je samen in een zaaltje zit, krijg je gemakkelijker feedback. Er was ook maar één deelnemer per vereniging aanwezig, om het gesprek overzichtelijk te houden. Maar iedereen was erg begripvol en de deelnemers vonden al gauw hun draai.”Videovergaderingen, vanzelf duurzamer

Ingrid Pauwels: “Nog een voordeel: verplaatsingen konden we beperken tot een minimum. Ik hoefde zelf bijvoorbeeld niet de rit te maken van Vlaams-Brabant naar West-Vlaanderen en Vincent Dierickx van EnergieID kon vanuit zijn stekje in het Antwerpse meewerken. Dat maakt de sessie zelf op slag duurzamer. Ook kon de student die de jeugdbeweging vertegenwoordigde zich door zijn examens moeilijk losmaken van zijn bureau. Het is veel makkelijker om een gaatje te prikken in ieders agenda als de verplaatsingstijd wegvalt.”“Zouden we in de toekomst standaard overschakelen naar online sessies? Waarschijnlijk niet voor interactieve sessies waarbij uitwisseling centraal staat. Maar we staan er nu wel veel meer voor open. Zeker wanneer de verplaatsing erg lang is, of een geschikte datum moeilijk te prikken is. In elk geval houdt corona ons nu niet tegen.”“Korte meetings en sessies met weinig personen kunnen mijns inziens perfect online doorgaan”, beaamt Valerie Claeys. “Maar voor sessies met veel interactie of grotere groepen kijk ik toch uit naar het moment waarop we weer letterlijk de koppen bijeen kunnen steken. Ons duurzaamheidsfestival en enkele sensibiliseringsacties die we op de planning hadden staan, hebben we bijvoorbeeld moeten uitstellen. Maar dat betekent niet dat ons hele klimaatbeleid on hold moet: deze online sessie met Ecolife bewijst hoe je als gemeente ook in tijden van corona stappen kan zetten. We staan klaar om er opnieuw voluit voor te gaan!”

Energiebesparing Ecolife Gemeente voor de Toekomst

Meer over Energiebesparing