Met het project ‘Onze circulaire toekomst’ brengt Bond Beter Leefmilieu vernieuwende initiatieven rond de circulaire economie in België onder de aandacht. Een jury selecteerde 10 voorlopers die tonen wat er in de praktijk al wordt gerealiseerd. Wij gingen langs bij Eatmosphere vzw.
In 2015 richtte Steven Desair de vzw Eatmosphere op met als doel voedselverspilling tegen te gaan. Hij wil inspireren en sensibiliseren, door overschotten te recupereren en te doneren aan sociale organisaties. Maar hij doet nog veel meer, zo blijkt na onze babbel met deze geëngageerde Brusselaar.
Dag Steven, een keuken waarin niets verloren gaat. Is dat jouw ultieme doel?
Steven: "De voedselverspilling heeft een enorme impact op onze maatschappij. Het toont de gevolgen van onze massaconsumptie en -productie. Degelijke voeding zou een zekerheid moeten zijn. Mijn engagement gaat eigenlijk verder. Ik wil streven naar een sociale en duurzame economie waarin degelijke gezonde voeding voor iedereen beschikbaar is, waarin we voeding zijn waarde teruggeven."
Hoe ontstond het idee voor Eatmosphere?
Steven: "Volgende cijfers hebben me van mijn sokken geblazen: 1/3 van onze voeding wordt weggegooid, daarnaast leeft 15% van de mensen onder de hongerarmoedegrens in Brussel. Dit terwijl het merendeel van de verspilling perfect verse voeding is. In een wereld waarin efficiëntie de norm is en iedereen roept dat er te weinig voeding is voor onze wereldbevolking, vind ik dit toch frappant.
"We kunnen overtuigen via de smaakpapillen"
Er is ook veel kansarmoede en alles begint met een goede voeding, mijns inziens. Via de smaakpapillen willen we de mensen op een zachte maar directe manier sensibiliseren omtrent goede voeding en voedselverspilling."
Hoe ging je aan de slag?
Steven: "We proberen die twee problematieken aan te pakken. In de eerste plaats moet een deel van de verspilling naar de kansarmen. Dit doen we door wekelijks te doneren. Maar daarnaast moet er duidelijk gemaakt worden waarom we zoveel verspillen en wat de impact daarvan op onze maatschappij is. We sensibiliseren onze omgeving om duurzamere keuzes te maken waardoor er minder verspilling kan optreden. Tot slot mikken we op een grotere draagkracht voor duurzamere concepten zodat deze ook betaalbaar worden voor iedereen. En dan is de cirkel rond. (lacht)"
"We hebben allerlei foodconcepten opgestart om mensen bewust te maken van het probleem en de oplossingen: Workshops fermenteren, gastronomische evenementen, het pop-uprestaurant Mary Pop-in,... Onze community bestaat uit organisaties, bedrijven, het grote publiek, chefs, kansarmen,... Die diverse samenwerkingen zijn een grote troef. Daarnaast is onze sociale betrokkenheid ook een belangrijke pijler. We werken bijvoorbeeld via Atelier Groot Eiland ook met langdurig werklozen om ze opnieuw te integreren in de arbeidsmarkt."
Je hebt duidelijk niet stilgezeten. Wat was voor jou tot nu toe een persoonlijk hoogtepunt?
Steven: "We hebben met het gastronomisch evenement Pain Perdu heel veel persaandacht gekregen en dus heel wat kunnen inspireren/informeren omtrent de problematiek en oplossingen. Het samenwerken met wel 20 partners zoals restaurant AUB-SVP en het Brussels Beer Project vond ik geweldig. Maar het absolute hoogtepunt is toch ons pop-up restaurant Mary Pop-in (te Bel Mundo) waarin we met voedseloverschotten uit heel Brussel toveren. Naast een heerlijke brunch elke zondag, is er elke tweede zaterdag een gastronomisch menu met een meesterkok en elke vierde zaterdag een workshop waarin je bijvoorbeeld leert te fermenteren."
Zijn er ook drempels waar je tegenaan loopt?
Steven: "De moeilijkheden liggen vooral in de snelle groei, momenteel is er maar 1 iemand die operationeel is. En dit vrijwillig. Er moet een manier gevonden worden om meerdere mensen te betrekken en te kunnen betalen ook. Dat zijn we nu aan het testen met onze verschillende concepten. Onze droom is een zelfvoorzienend ondernemingsmodel uit te bouwen waarbij onze waardecreatie altijd sociaal en duurzaam is."
Tot slot: Waar kijk je nu naar uit?
Steven: "We zijn nu net gestart met grote cateringopdrachten. Dit in samenwerking met Witlov. Bij onze eerste opdracht hebben meteen 250 mensen onze mix van inspiratie/sensibilisering kunnen smaken. Dat is inees een grote groep die we bereiken met onze boodschap, ik kijk dus uit naar de verdere ontwikkeling hiervan. Daarnaast brengen we ism AUB-SVP het boek ¨Meer dan de rest¨ uit in april (bij Lannoo red.). Het boek vertelt aan de hand van inspirerende interviews met lokale beroepsfiere voedselondernemers, hoe we op een gezonde manier en meer respect kunnen kijken naar onze voedselketen en zodoende minder zullen verspillen. Anderzijds delen we heel wat lekkere recepten die voedselverspilling tegengaan maar je ook een nieuw smakenpallet doen ontdekken. Dat gaat van de volledige groente te verwerken in een gerecht tot het fermenteren om je eten langer te kunnen bewaren."
We wensen jou alvast veel succes!
Met “Onze circulaire toekomst” willen we de aandacht vestigen op Belgische voorbeelden van beloftevolle doorbraken in de circulaire economie. We zetten nieuwe concepten in het licht waarbij bijvoorbeeld het eigenaarschap van of de verantwoordelijkheid over een product ergens anders komt te liggen.