De Groene Delle blijft groen

Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kondigde het aan op Facebook: de Groene Delle, een brok waardevolle natuur langs het Albertkanaal, wordt geen industriegebied. De beslissing komt er mede door de meer dan 40.000 bezwaren die werden ingediend.

De beslissing is in de eerste plaats goed nieuws voor de natuur. De 200 jaar oude eikenbossen, afgewisseld met vennen en veenbodems, zijn simpelweg onvervangbaar. Ook voor de strijd tegen droogte is dit goed nieuws, want de Groene Delle doet dienst als een echte spons voor de ruime omgeving. Waar water vastgehouden wordt, zodat het de kans krijgt in de bodem te sijpelen. De beslissing komt er mede door de meer dan 40.000 bezwaren die werden ingediend. Conclusie: bezwaren indienen loont. 

Ruimte voor industrie

Tegelijk kondigt minister Demir aan dat ze in het najaar met een voorstel voor watergebonden bedrijventerreinen naar de regering zal stappen. Bij BBL hopen we alvast dat ze daarbij volop zal inzetten op reconversie en verdichting van bestaande bedrijvenzones. 

Op bestaande industriezones wordt echt met ruimte gemorst, denk maar aan de ruime gazons en parkeervakken rond zowat elk bedrijfsgebouw. Bovendien liggen er heel wat verlaten bedrijvenzones langs het Albertkanaal. Denk maar aan de vroegere terreinen van Ford Genk, op zich al 140 ha (het industriegebied op de Groene Delle zou 30 ha groot zijn). 

Ironisch genoeg is inzetten op sanering en herontwikkeling vaak duurder dan het aanleggen van een bedrijvenzone middenin een maagdelijk natuurgebied. Inzetten op een reconversie is de beste manier om ook andere natuurgebieden langs het Albertkanaal te vrijwaren van beton. 

Natuurgebied

Meer over Natuurgebied