BBL en IEW lanceren crowdfundingcampagne om rechtszaak tegen Doel 1 en 2 te financieren

Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Inter-Environnement Wallonie (IEW) lanceren de crowdfundingcampagne“Sloop de kerncentrales / Fermons les centrales”. Met de campagne willen de milieuorganisaties geld inzamelen om de rechtszaak te financieren die ze begin deze maand opstartten bij het Grondwettelijk Hof om Doel 1 en 2 te laten sluiten. En willen ze nog eens duidelijk stellen dat kernenergie geen rol heeft in de energievoorziening van de toekomst. “De kerncentrales zijn niet veilig en ook niet nodig om het licht te laten branden”, aldus Sara Van Dyck van BBL. Een beslissing in deze zaak verwachten BBL en IEW voor het einde van dit jaar of begin 2017.

Kerncentrales sluiten via crowdfundingactie

Omdat de regering zelf geen toekomstgerichte keuzes durft maken, roepen BBL en IEW de Belgische burgers op om samen met hen naar de rechter te trekken. Via www.sloopdekerncentrales.be / www.fermonslescentrales.be kunnen mensen de kerncentrales helpen sluiten door de rechtszaak van BBL en IEW financieel te steunen.

Onverantwoorde beslissing

“Vorig jaar besloot de regering om de levensduur van de oudste kerncentrales Doel 1 en Doel 2 met tien jaar te verlengen. Die beslissing is niet alleen onverantwoord, maar ook onwettig. De regering lapt internationale afspraken aan haar laars. Zonder een milieueffectenrapport én een publieke consultatie mag ze niet beslissen om de levensduur van oude kerncentrales te verlengen. Dat stelt ook de Raad van State. Toch zijn Doel 1 en 2 ondertussen opnieuw opgestart,” zegt Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu.

Naar het Grondwettelijk Hof

BBL en IEW stapten begin januari naar het Grondwettelijk Hof om de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 ongedaan te maken. BBL en IEW zien zich gesterkt door de talloze protestacties in Nederland, Duitsland en Luxemburg. Ook zij vinden het onverantwoord dat België de kaart blijft trekken van oude en onbetrouwbare kerncentrales.

Daarnaast startten verschillende andere milieuorganisaties al rechtszaken tegen de levensduurverlenging van Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 én tegen de heropstart van de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2. 

Kernuitstap Sloop de kerncentrales

Meer over Kernuitstap