De woonmarkt van de toekomst: een betaalbare, energie-efficiënte woning voor iedere Vlaming

22 november

Onze Vlaamse woningen slurpen energie en verwarmen voornamelijk op fossiele brandstoffen. Dat is slecht voor het klimaat en het vergroot de kans op energie-armoede bij explosie van de energieprijzen. De remedie is een grootschalige renovatiegolf, meer sociale woningen, verdichting in woonkernen en opschaling van alternatieve woonvormen. Maar hoe garandeer je dat deze transformatie ook sociaal rechtvaardig en toegankelijk is voor iedereen?

Om de stap naar een duurzame samenleving te versnellen, moeten we onze krachten bundelen. Daarom is iedereen die werkt aan een duurzaam Vlaanderen welkom op Connect2Change. 

Connect2Change belicht op dinsdag 22 november, samen met drie experten, geteste recepten en outside-the-box-oplossingen die energie-efficiënt en duurzaam wonen voor iedereen mogelijk maken. We geven antwoord op onder andere de volgende vragen: 

  • Hoe kan de opschaling van creatieve woonvormen ons helpen om onze woonkernen te verdichten en leegstand tegen te gaan?
  • Hoe verzekeren we dat ook huurders en bewoners van sociale woningen in een energiezuinige woning kunnen leven? 
  • Wijkrenovatie versus individuele initiatieven: wat is de weg vooruit?

Heb je met andere woorden interesse in de recepten van een sociaal rechtvaardige renovatiegolf? Ben je nieuwsgierig naar creatieve oplossingen die al in de praktijk toegepast worden? Wil je leren welke basisprincipes volgens experten ter zake essentieel zijn? Én wil je hen die ene vraag stellen die al lang op je lippen brandt? Mis dan zeker deze sessie van Connect2Change niet. 

Herbekijk hieronder het webinar.

Wie lieten we aan het woord?

Joy Verstichele (Vlaams Huurdersplatform)

Joy Verstichele is coördinator van het Vlaams Huurdersplatform en auteur van De onzichtbare wooncrisis. Joy weet als geen ander hoe moeilijk het is voor huurders om een kwalitatief, energiezuinig huis te vinden. We gaan met Joy op zoek naar oplossingen. Hoe kan de private huurmarkt omgevormd worden richting een win-win-win voor huurder, verhuurder en planeet? 

Nele Aernouts (Vrije Universiteit Brussel)

Nele Aernouts is assistent-professor in de stedenbouw en ruimtelijke planning aan de Vrije Universiteit Brussel. Nele focust in haar onderzoek op ruimtelijke inbedding, planning en beheer van sociale en alternatieve woonvormen (zoals wooncoöperaties, cohousings, Community Land Trusts …). Nele zal vertellen hoe deze alternatieve woonvormen snel kunnen inspelen op de noden, en op welke manier ze kunnen doorgroeien tot een belangrijk segment van de woonmarkt. 

Björn Mallants (Elk Zijn Huis)

Björn Mallants is sinds kort algemeen directeur bij sociale huisvestingsmaatschappij Elk Zijn Huis in Tervuren. Björn kent de werking van de sociale huisvestingsmaatschappijen door en door. Hij is de geknipte persoon om ons bij te leren hoe we ook sociale woningen versneld energiezuinig kunnen renoveren. 

Deze sessie van Connect2Change wordt georganiseerd door Bond Beter Leefmilieu, in samenwerking met Reset.Vlaanderen.

Connect2Change wordt georganiseerd door Bond Beter Leefmilieu, met steun van: