Zijn slimme meters echt slim?

Vorige week plaatste een breed front van middenveldorganisaties fundamentele vraagtekens bij de slimme meters. Slimme meters zijn nieuwe digitale elektriciteitsmeter, die de meterstanden naar een computer kunnen doorsturen. Ze zouden op termijn onze huidige elektriciteitsmeters moeten vervangen. Voorstanders van de slimme meter claimen dat deze noodzakelijk is voor de realisatie van een slim elektriciteitsnet waar naargelang de vraag en het aanbod van elektriciteit stroom kan opgezet en afgenomen worden. Bovendien verwachten ze dat slimme meters zullen helpen om elektriciteit te besparen.

Volgens een aantal middenveldorganisaties (Samenlevingsopbouw, Vlaams ABVV, ACW, ACV, ACOD Brussel, Testaankoop, OIVO en de Gezinsbond) dreigt de slimme meter een aanslag te vormen op de energiefactuur van gezinnen. ‘Blind’ algemeen invoeren, waarbij zonder verder onderzoek in elk huishouden een slimme meter moet komen, kan volgens hen niet de bedoeling zijn. Je moet per categorie van verbruiker eerst onderzoeken of een slimme meter effectief zou kunnen bijdragen tot een lager energieverbruik en of de kost van de slimme meters in verhouding staat tot de gerealiseerde besparing. Daarbij stellen ze ook dat het invoeren van slimme meters in eerste instantie in functie van een slim net moet gebeuren.

Bond Beter Leefmilieu ondersteunt de vraag van deze middenveldorganisaties om bij het invoeren van slimme meters doordacht te werk te gaan. In de eerste plaats moeten we onderzoeken hoe slimme meters kunnen bijdragen tot een slim net en waar slimme meters een relevante bijdrage kunnen leveren in een verschuiving van het verbruik. Verbruikers die hun elektriciteitsvraag kunnen ‘sturen’, moeten in de eerste plaats een slimme meter krijgen. Zo kunnen we piekmomenten in de elektriciteitsvraag afvlakken en is er minder (vaak milieubelastende) elektriciteitsproductie nodig. Bond Beter Leefmilieu denkt hierbij in de eerste plaats aan grote (industriële) verbruikers en consumenten die over elektrische voertuigen beschikken.

Daarnaast moeten we bestuderen bij welke gebruikers een slimme meter effectief kan bijdragen tot een significante energiebesparing. Duidelijk is alvast dat een slimme meter op zich niet zal bijdragen tot energiebesparing. De slimme meter is slechts een instrument dat dankzij gedetailleerde informatie over ons energieverbruik, ons kan helpen om energie te besparen. Bij een installatie van slimme meters is begeleiding en opvolging dan ook essentieel.