Winkelen in de stadskern

Eergisteren organiseerde Vlaanderen In Actie (VIA) een ronde tafel over winkelen in Vlaanderen, met als thema “De harmonie tussen kern en periferie herstellen”. De rondetafel vond symbolisch plaats in Kortrijk, dat met het gloednieuwe winkelcentrum ‘K in Kortrijk’ aantoont dat een winkelcentrum ook midden in het stedelijk weefsel kan worden geïntegreerd en niet noodzakelijk langs een invalsweg buiten de stad moet ingeplant worden. Op die manier kan een winkelcentrum de bestaande winkels in de kern versterken, in plaats van leegzuigen.

Tijdens deze studiedag stond de winkelnota van de Vlaamse regering centraal. Deze nota trekt volop de kaart van een kernversterkend beleid en gaat in tegen nog meer lintbebouwing met baanwinkels. Onder meer het handelspandenfonds van Ronse is een goed voorbeeld van een kernversterkend beleid. Ronse biedt financiële ondersteuning voor het verbouwen en inrichten van leegstaande winkelpanden in het handelscentrum.

Minister-president Kris Peeters verwees in zijn afsluitende toespraak naar het voorbeeld van Sint-Niklaas. Sinds de komst van het Waasland shoppingcenter staat bijna één op de drie winkels in het centrum leeg. Een voorbeeld dat de minister-president duidelijk niet wil herhalen. Daarom wil de regering meer inzetten op een kernversterkend beleid en een verdere wildgroei van baanwinkels tegengaan.

Toch is het niet de bedoeling om elke nieuwe perifere handelsontwikkeling tegen te gaan. Sommige winkels, zoals bijvoorbeeld tuincentra, passen moeilijk in een kern. Ook bestaande scheefgegroeide situaties zoals Boomse- of Kortrijksesteenwegen, verdwijnen niet van vandaag op morgen. De overheid zou de impact van zulke baanwinkels op de mobiliteit wel kunnen verminderen door de baanwinkels te clusteren. Dan kan ze een grote gezamenlijke ingang en parking voorzien, in plaats van de huidige private ‘oprit’ per winkel. Op korte termijn maakt de regering nu twee omzendbrieven op, één rond kernversterking en één rond het tegengaan van verdere lintbebouwing. Hierover mogen zich binnenkort diverse adviesraden buigen.