Week van de Mobiliteit 2015 staat helemaal in het teken van zuurstof en schone lucht

Vandaag is de Week van de Mobiliteit in gang geschoten nabij het station van Zaventem. Minister Ben Weyts opende er het eerste fietstelpunt en de organisatoren stelden er hun vele acties voor. De fietstelweek is de nieuwste actie in de Week van de Mobiliteit, andere acties zijn de Car Free Day, Strapdag, de Autovrije Zondagen en het Autodeelsalon. De Week van de Mobiliteit wil iedereen die voor duurzame vervoersmiddelen kiest, bedanken. Voetgangers, fietsers, trein- en busreizigers en autodelers dragen immers bij tot een betere luchtkwaliteit. De campagneweek loopt van woensdag 16 tot dinsdag 22 september.

Zuurstofbar reist heel Vlaanderen rond om burgers te bedanken

Luchtkwaliteit is een heikel punt in ons land. Eerder dit jaar nog daagde de Europese Commissie België voor het Europees Hof van Justitie omdat de normen voor fijn stof niet werden gehaald. Daarom willen de partners van de Week van de Mobiliteit iedereen die voor duurzaam vervoer kiest en zo voor meer schone lucht zorgt, uitdrukkelijk bedanken. Elien Raport van Bond Beter Leefmilieu: “Tijdens de Week van de Mobiliteit reizen we heel Vlaanderen rond met De Zuurstofbar. Fietsers, voetgangers, autodelers,  trein- en busreizigers krijgen er een drankje en meer informatie over hun CO2-uitstoot. Door te kiezen voor duurzame mobiliteit, zorgen we immers voor een beter leefmilieu voor iedereen.”

Nieuwe actie Week van de Mobiliteit: de fietstelweek

Voor het eerst wordt er tijdens de Week van de Mobiliteit ook een Fietstelweek georganiseerd. De Fietstelweek moet het grootste fietsonderzoek worden ooit in Vlaanderen georganiseerd. Daarvoor doen 136 steden en gemeenten, de 5 Vlaamse provincies en de Vlaamse overheid mee. Meer dan 415 vaste fietstelpunten en een app voor de smartphone brengen de drukte op fietspaden, het aantal fietskilometers en de gevolgde routes digitaal in kaart. Het innovatieve van de Fietstelweek is dat fietsers dus zelf meewerken door hun eigen fietsgedrag te registreren met hun smartphone. De Fietstelweek komt er op initiatief van Fietsberaad Vlaanderen.
 
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts opende alvast officieel het Zaventemse fietstelpunt. Andere acties tijdens de Week van de Mobiliteit zijn de Car Free Day, Strapdag, de Autovrijze Zondagen en het Autodeelsalon.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: “Meer fietsen kan ons ver brengen. Niet enkel worden we gezondere mensen en gaat het verkeer vlotter, ook de luchtkwaliteit verbetert erop.”

> www.weekvandemobiliteit.be