Een klimaatgroenscan bereidt je voor op een groenere kern.

Wat doen steden en gemeenten nu met hun klimaatplan? ‘Uitstel? Niks ervan: wij gaan gewoon door!’

Een klimaatgroenscan bereidt je voor op een groenere kern.

Lokale besturen draaien op volle toeren. De coronamaatregelen vragen om snelle en daadkrachtige beslissingen: winkelen in goede banen leiden, kinderopvang organiseren, burgers een veilige omgeving bieden. Maar ook de dagelijkse activiteiten liggen allerminst stil: wat niet in real life kan, verhuist naar de digitale wereld! Organisaties van Gemeente voor de Toekomst, het netwerk van Bond Beter Leefmilieu voor steden en gemeenten, vertellen waar zij nu aan werken.

Lauren Maes, BOS+: “Samen met de stad Kortrijk planden we dit voorjaar een klimaatgroenscan uit te werken. Corona staat dat niet in de weg. Het is zelfs een uitstekend moment om hieraan te werken. Zo kan de stad ook onmiddellijk maatregelen nemen om de stad nog groener te maken. Heel belangrijk nu we rekening moeten houden met social distancing.”

“We merken dat de gemeenten veel aan hun hoofd hebben op dit moment. Maar we maken er samen het beste van.” - Lauren Maes

“Niks uitstel dus: wij gaan gewoon door! We hebben onze werkwijze wel wat aangepast, maar op dit moment zijn we druk in de weer met de hitterisicokaart. Daarin duiden we aan waar we het hitte-eilandeffect het efficiëntst kunnen bestrijden. De plaatselijke experten geven hun feedback door via video-overleg.” “We merken dat de gemeenten veel aan hun hoofd hebben op dit moment. Maar we maken er samen het beste van.”

“Voor participatietrajecten, zoals voor de Wonderwoudjes in Menen, Lo-Reninge, Lendelede, Waregem en Torhout, zien we wel meer heil in live-bijeenkomsten. Creativiteit komt toch beter tot uiting naast het scherm. Maar we zijn ondertussen wel bezig met het voorbereidend werk, zodat we een snelle doorstart kunnen maken zodra de maatregelen het toelaten. 

Tijd om autodelen in jouw gemeente voor te bereiden

Johannes Rodenbach, Autodelen.net: “Ter voorbereiding van een samenleving na - of met - corona is het erg zinvol om nu in te zetten op autodelen. Met autodelen haal je 5 tot 10 privéwagens van de baan, waardoor je ruimte creëert voor bijvoorbeeld groenere leefstraten. Autodelen kan zeker ook veilig: als je met een doekje en wat ontsmettingsmiddel over het stuur, het dashboard, de autosleutel en de versnellingspook gaat, loop je in een deelwagen niet meer risico dan in de winkel. Met de airco uit en een extra wipe van de klink heb je alle maatregelen genomen die de experts aanraden. Ik verwacht dat het autodelen opnieuw zal stijgen, samen met het aantal verplaatsingen.”

“Veel gemeenten delen die visie,” voegt Johannes Rodenbach toe. “In Brugge, Poperinge, Sint-Martens-Latem en Lievegem zijn we bijvoorbeeld hard aan werk aan een autodeelactieplan. Daarin sommen we de opportuniteiten en de drempels voor autodelen in die gemeente op, en maken we een lijst met concrete stappen om autodelen te lanceren. Daar is geen fysiek contact voor nodig: we slagen er heel goed in om prioriteiten en visies af te stemmen via online vergaderingen en via e-mail. Een ideale actie dus om te ondernemen in coronatijden. We merken bij de gemeenten trouwens zeker evenveel enthousiasme als voorheen.”

Geen belemmering, wel een kans met heel wat voordelen

“Digitaal vergaderen leidt tot nog beter voorbereid overleg, vlugger vergaderen, minder verplaatsingstijd en dus: efficiëntie.” - Bruno Verbeeck

Bruno Verbeeck, directeur van Ecolife: “Het is duidelijk dat we voor een langere periode aangewezen zijn op online-samenwerking. Wij zien dit niet enkel als belemmering en iets tijdelijk, maar als een kans met voordelen. Het leidt tot nog beter voorbereid overleg, vlugger vergaderen, minder verplaatsingstijd en dus: efficiëntie. Ook lokale besturen kunnen hier baat bij hebben.” 

“Sommige van onze begeleidingsmogelijkheden, zoals gemeenten helpen bij het verduurzamen van hun evenementen, kunnen we gemakkelijk van op afstand doen” vervolgt Bruno. “Voor andere projecten testen we volop digitale opties uit.”

Verenigingen en lokale besturen zitten dus niet met hun duimen te draaien. De meeste projecten gaan gewoon door. Zij het ietsje anders maar daarom zeker niet minder efficiënt georganiseerd. Zo staan we sterker op het ogenblik dat we terug kunnen overschakelen naar een min of meer normaal leven.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Gemeente voor de Toekomst

Gemeente voor de Toekomst