VMM ‘retoucheert’ het beeld

U kent ze wel, die foto’s uit het Sovjettijdperk, waarop vooraanstaande partijleiders die in ongenade waren gevallen, gewoon werden weggeretoucheerd. Alsof ze nooit hadden bestaan.

De techniek inspireerde deze dagen de Vlaamse Milieumaatschappij. In het rapport ‘waterkwaliteit’ duikt een ‘kleine retouche’ op.

Over de trend dat de industriële watervervuiling niet meer daalt de laatste jaren lezen we in het  rapport over 2006:

“De economische groei hypothekeert de verbeterde zuivering van bedrijfsafvalwater: de globale vracht stagneert of neemt lichtjes toe. De impact van sommige bedrijfslozingen moet verder beperkt worden door o.m. een sturend vergunningenbeleid. Wellicht is het noodzakelijk in heel wat gevallen af te wijken van de sectorale lozingsvoorwaarden en de toegelaten lozingen  beter af te stemmen op de draagkracht van de ontvangende waterlopen. Onvoldoende handhaving – bv. m.b.t. ambachtelijke en landbouwbedrijven – kan mede oorzaak zijn van de stagnatie.”

Over dezelfde trend heet het in het rapport over 2007 plots: 

“De stagnatie van de directe emissies duidt erop dat de industriële zuivering met de huidige technieken een optimum bereikt heeft. Milieuwinst kan nog gehaald worden door bijkomende investeringen bij bedrijven die boven de milieunorm lozen en door het aansluiten van de resterende groep van bedrijven op een RWZI.”