Vlaamse Sociaal-Economische Raad vraagt ambitieuzer energie-efficiëntiebeleid

Het Vlaamse energie-efficiëntiebeleid moet veel ambitieuzer. Dat zegt de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) aan Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche. Het advies kwam mee tot stand in overleg met Bond Beter Leefmilieu (BBL). De SERV vraagt een grondige analyse van het gevoerde beleid om zo een ambitieus en effectief energie-efficiëntiebeleid mogelijk te maken. BBL pleit al lang voor een doorgedreven energiebesparingsbeleid en is blij dat ook de SERV pleit voor een daling van het absoluut energieverbruik in Vlaanderen.

Vlaanderen zal volgens de berekeningen van VEA zijn vooropgestelde energie-efficiëntiedoelstellingen tegen 2016 ver overschrijden, waardoor het niet nodig lijkt bijkomende maatregelen te overwegen. De SERV vraagt echter om de inspanningen voor energie-efficiëntie op korte termijn op te drijven. Ten eerste blijft het absoluut energiegebruik in Vlaanderen hoog en is er nog een aanzienlijk energiebesparingspotentieel bij bedrijven, in gebouwen en in de transportsector. Ten tweede zullen de Europese doelstellingen naar verwachting strenger worden. Vlaanderen kan hier dus beter op anticiperen. Ten derde behoren bijkomende energie-efficiëntieverhogende maatregelen tot de meest kostenefficiënte pistes om de klimaat- én de hernieuwbare energiedoelstellingen te realiseren.

Met het oog op de uitstippeling van het toekomstige Vlaamse beleid met verregaande energiebesparingen op lange termijn dringt een grondige evaluatie van het gevoerde energie-efficiëntiebeleid zich op. BBL is alvast vragende partij om hier samen met de sociale partners actief aan bij te dragen. 

Energiebesparing