Verspilling van kostbare biomassa

Electrabel wil volop inzetten op grootschalige biomassacentrales, lazen we vorige week in de Franstalige kranten. De energiereus plant in België minstens 6 grote elektriciteitscentrales op basis van biomassa. Het ‘Max Green’ project dat Electrabel onlangs opstartte, gaat vanaf 2011 aan de haal gaat met één miljoen euro aan groenestroomcertificaten per jaar. Dit blijkt slechts een voorbode van een resem gelijkaardige projecten. Is er wel voldoende duurzame biomassa voor al deze projecten? En kan die kostbare biomassa niet beter gebruikt worden?

Veel geld voor biomassa

Momenteel gaat het overgrote deel van de groenestroomcertificaten al naar biomassaprojecten. In 2010 werden 2,17 miljoen certificaten of 71% van de groenestroomcertificaten aan biomassaprojecten uitgereikt, goed voor ca. 229 miljoen euro.

De grootschalige biomassacentrales zullen miljoenen tonnen biomassa uit het buitenland verbranden. Zo is voor het onlangs opgestarte Max Green project in Rodenhuize per jaar maar liefst 800.000 ton biomassa nodig. Problematisch is dat de duurzaamheid van deze biomassa niet noodzakelijk gegarandeerd is. Voor vaste biomassa bestaan er immers geen bindende duurzaamheidscriteria. Bovendien, zo blijkt uit een recent verschenen studie van het wetenschappelijk adviescomité van het Europees milieuagentschap, zorgt de ingezette biomassa niet noodzakelijk voor een vermindering van de CO2 uitstoot.

Hoeveel duurzame biomassa?

Bond Beter Leefmilieu vraagt om op een verstandige manier met biomassa om te springen. In plaats van de huidige – vraaggestuurde- wedloop op biomassa, moet in de eerste plaats gekeken worden hoeveel biomassa we op een duurzame manier kunnen ‘produceren’ zonder een nefast effect op het klimaat, de biodiversiteit en de voedselzekerheid. De beschikbare biomassa moet allereerst voor voedsel gebruikt worden. In de tweede plaats kan biomassa ingezet worden als grondstof. Energie opwekken met biomassa komt pas op de laatste plaats. Bovendien moet deze energie-opwekking op een zo efficiënt mogelijke manier gebeuren. En, grootschalige biomassacentrales die enkel inzetten op elektriciteitsproductie en hun warmte gewoonweg de lucht inblazen, passen niet in dit plaatje. In een grootschalige elektriciteitscentrale halen we in het beste geval een elektrisch rendement van 42%. Meer dan de helft van de ingezette biomassa gaat dus gewoon verloren. Zetten we diezelfde biomassa in, in een centrale waar ook de warmte nuttig wordt aangewend, kunnen we een energetisch rendement halen van maar liefst 80%. Met 1 ton biomassa produceer je zo dus veel meer hernieuwbare energie.

Grote vraag

Biomassa is een zeer schaarse en waardevolle grondstof die meer en meer onder druk komt. Sinds de invoering van de Europese hernieuwbare energiedoelstellingen zetten energieproducenten en overheden sterk in op biomassa voor energieproductie. Bovendien is ook de industrie op zoek naar alternatieven voor fossiele grondstoffen en wil ze meer en meer inzetten op biomassa voor haar ‘biogebaseerde economie’. Deze wedloop op biomassa dreigt niet alleen nefaste effecten te hebben op de biodiversiteit maar zet ook de wereldvoedselmarkt onder druk.

Het is absurd dat we met zijn allen groenestroomcertificaten betalen aan biomassa die wordt verspild in grootschalige elektriciteitsproductie. Het is hoog tijd dat onze overheid kiest voor een verstandig gebruik van biomassa en de geldstromen naar deze grootschalige biomassaverspilling stopzet.