Uitstoot broeikasgassen door verkeer met 26% toegenomen

Het verkeer in Europa draagt nog altijd onevenredig veel bij aan de uitstoot van broeikasgassen, slechte luchtkwaliteit en lawaai. En nog altijd maakt het reizigers- en goederenvervoer gebruik van de minst efficiënte vervoersmiddelen. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van het Europees Milieu Agentschap, dat gisteren werd voorgesteld in het Europees Parlement.  

Enkele bevindingen uit het rapport:

  • De uitstoot van broeikasgassen is tussen 1990 en 2006 met 26 % of 180 miljoen ton toegenomen – lucht- en zeevaart niet meegerekend
  • Tussen 1996 en 2006 nam het totale vrachtvolume, gemeten in tonkilometer, voor de EU-lidstaten met 35 % of 650 miljoen tonkilometer toe. Het marktaandeel van het vrachtvervoer per trein of binnenschip nam daarentegen af.
  • Tussen 1995 en 2006 steeg het aantal personenwagens in Europa met 22 %, ofwel 52 miljoen auto's. Dat is evenveel als het Verenigd Koninkrijk en Spanje samen. Het aantal kilometers dat reizigers in Europa in 2006 hebben afgelegd, steeg met 65 miljoen kilometer.


Volgens het rapport kunnen vooral prijsinstrumenten het verkeer in de juiste richting sturen. Als de brandstofprijzen stijgen met 10 %, neemt de vraag naar busdiensten met 20% toe.  “De reactie van de consument op de sterk schommelende prijzen vorig jaar wijst erop dat brandstof- en wegtarieven een belangrijke rol kunnen spelen in het reguleren van de vraag naar vervoer" aldus het rapport.
 

Luchtkwaliteit