Toegang tot rechtbank blijft probleem

Nog tot 15 november loopt een openbaar onderzoek over de toepassing van het Verdrag van Aarhus in België en Vlaanderen. Het Verdrag van Aarhus voorziet in een aantal basisrechten voor burgers en milieuverenigingen, met name recht op openbaarheid van milieudocumenten, het recht op vroegtijdige inspraak bij plannen en projecten en “recht op recht”; het recht dus op toegang tot de rechtbank voor NGO’s. Het verdrag is een belangrijk milieuverdrag van UNECE, de Europese poot binnen de Verenigde Naties.

Alle lidstaten van UNECE moeten tweejaarlijks een implementatierapport overmaken aan het verdragscomité. Daarin staat beschreven hoe de basisrechten uit het verdrag in eigen land wordt toegepast. Er is zowel een federaal als een Vlaams rapport dat nu ter inzage ligt. Openbaarheid van documenten is in Vlaanderen goed geregeld, op vlak van vroegtijdige inspraak kan nog één en ander verbeterd worden. Toegang tot de rechtbank voor NGO’s blijft echter een probleem. Hiervoor liggen weliswaar wetsvoorstellen op tafel – die er trouwens kwamen na een klacht van BBL bij het verdragscomité – maar die zullen pas behandeld worden als er een nieuwe federale regering is…

Tijdens het openbaar onderzoek kan iedereen reageren op de rapporten en zelf voorstellen indienen voor een betere toepassing van het verdrag.