Tijd om te springen: Big Jump 2020!

De tweede zondag van juli is daar. Of voor de waterliefhebbers onder ons: 12 juli, de dag van de Big Jump! En geen corona die dat verandert. Dit jaar maakten we geen massasprong waarin duizenden burgers samenkomen om in het water te springen, wel een bescheiden sprongetje in eigen badkamer of vijver. We lieten het plezier niet bederven en doen de boodschap eer aan. 

 

Afgelopen weekend hebben we weer met zijn allen (al dan niet digitaal) gesprongen met GoodPlanet om het belang van proper water onder aandacht te brengen. Het is een thema dat om vele redenen organisaties in ons netwerk aangaat. Join for Water sprong om aandacht te vragen voor droogte, Zero Plastic Rivers zou graag een eind aan de plastic soup zien, Natuurpunt onderstreept het belang van schoon water voor de biodiversiteit, Gents MilieuFront en Yaku wijzen erop dat natuur en waterpret perfect samengaan, en wij bij Bond Beter Leefmilieu breken een lans voor ontharding, zodat dat kostbare goedje weer naar behoren de bodem kan insijpelen. Afspraak in juli 2021 voor de volgende editie!

 

 

Waarom springen we?

Met de Big Jump willen we als natuur- en milieuverenigingen aandacht vragen aan onze politici om onze waterwegen de zorg te geven die ze verdienen. Dat gebeurt trouwens niet enkel in België. De Big Jump is een Europees verhaal, dat gecoördineerd wordt door het European Rivers Network en in België door GoodPlanet Belgium. Dit jaar staat de (Belgische) Big Jump in teken van vijf redenen waarom water zo belangrijk is: Join for Water sprong om aandacht te vragen voor droogte, Zero Plastic Rivers zou graag een eind aan de plastic soup zien, Natuurpunt onderstreept het belang van schoon water voor de biodiversiteit, Gents MilieuFront en Yaku wijzen erop dat natuur en waterpret perfect samengaan. Wij van Bond Beter Leefmilieu breken samen met IEW een lans voor ‘ontharding’.

Minder steen en beton

Het nieuws staat er vol van: onze bodem is kurkdroog, en een van de redenen daarvoor is de verharding van onze ruimte. Dit betekent dat we erg veel harde oppervlaktes (gebouwen, parkings, straten,...) hebben waar water niet in de grond kan infiltreren om het grondwater aan te vullen. Hierdoor kan de grond zijn natuurlijke rol als waterbuffer niet meer spelen. Het gevolg: onze bodem wordt erg droog, en tegelijk veroorzaakt hevige neerslag vaker overstromingen. Hoog tijd dus om meer in te zetten op het ontharden van onze ruimte.  Ook jouw tuin kan het verschil maken! We moeten meer regenwater opvangen in waterputten, sloten en rivieren opnieuw laten meanderen of van andere bemoedigende initiatieven de norm maken. 

Wat kan ik zelf doen? 

Springen natuurlijk! Als je het dit jaar gemist hebt, noteer dan alvast 11 juli 2021 in je agenda voor de volgende Big Jump. En geniet na van de sprongen in vijver, beek, bad, douche, gootsteen of emmer van dit jaar met de aftermovie van GoodPlanet. Nog meer kleine Big Jumps vind je via #bigjump2020. Tot volgend jaar!