Straks scholen zonder cola? (ja!)

1 september komt stilaan in zicht. Een belangrijk agendapunt: wat krijgen onze kinderen op school te eten en te drinken? In België is er geen overkoepelend plan voor maaltijden op school. Minister Crevits kondigde vorige week wel aan dat ze werkt aan een stimulerend beleid om frisdranken te weren uit middelbare scholen.

The proof of the pudding...

Actieve jongens van 12 jaar mogen tot 2.500 kcal per dag opnemen, dat is niet weinig. Nochtans hebben 15% van de jongens en 14% van de meisjes tussen 10 en 19 jaar te kampen met overgewicht. Bij de jongere kinderen is dit tegenwoordig zelfs bijna 20%. In een blikje frisdrank en een chocoladereep samen zitten dan ook ongeveer 400 kcal of maar liefst 16% van die dagelijkse energiebehoefte.

De school zou dé plaats moeten zijn waar gezonde voeding vanzelfsprekend is. Toch hebben steeds minder scholen een eigen keuken (17%) en schakelen de meeste die nog middagmaaltijden aanbieden, grote externe cateraars in (50%). Die zijn niet verplicht om rekening te houden met de criteria voor evenwichtige maaltijden. Gevolg: in 47% van de secundaire scholen staat geen dagelijkse volwaardige portie groenten op het menu. Hier ligt dan ook een uitgelezen kans om deze cateringbedrijven te overtuigen voluit te kiezen voor kwaliteitsvolle gezonde voeding uit duurzame landbouw.

Handen in de grond

In basisscholen zijn al grote stappen gezet. Frisdrank- en snoepautomaten komen er niet meer in. Ook leggen steeds meer basisscholen schoolmoestuinen aan, zodat de leerlingen met hun handen in de grond meer betrokken raken bij wat er op hun bord komt. Daarnaast telt Vlaanderen ook tal van initiatieven om gezonde voeding een plaats te geven op school, zoals de promotie van fruit als vieruurtje en het aanbieden van vegetarische maaltijden op school.

Als het over de middelbare scholen gaat, is het beeld minder rooskleurig. België heeft geen overkoepelend beleid naar maaltijden op school, in tegenstelling tot andere Europese landen die zich al jaren inzetten voor gezonde leerlingenlunches. Het Deense Kopenhagen streeft zelfs naar 100 procent biologische seizoensgroenten en fruit in de openbare schoolkeukens.

Maar dat kan snel verbeteren: minister Hilde Crevits kondigde vorige week alvast aan dat ze werkt aan een stimulerend beleid om frisdranken te weren uit middelbare scholen. Hiermee verandert ze van koers na aanhoudende maatschappelijke druk. Eind dit jaar loopt bovendien het actieplan voeding en beweging van de Vlaamse overheid af. Dan kan bepaald worden welk effect het gekozen beleid op de gezondheid van de Vlaamse jeugd had, en of het bijgeschaafd moet worden.

Op federaal niveau kan de invoering van een zogenaamde gezondheidstaks de deur openen om echt in te zetten op een ontradend beleid dat gezondheid op de eerste plek stelt. Maar zoals de Engelsen zeggen: the proof of the pudding is in the eating.