StemWijzer van Bond Beter Leefmilieu neemt milieuambities Vlaamse partijen onder de loep

Hoe scoren de verkiezingsprogramma’s op vlak van milieu? Brussel, 9 mei 2014 -

Welke ambities hebben de Vlaamse partijen rond klimaat, mobiliteit en energie? Bond Beter Leefmilieu (BBL) onderwierp de verkiezingsprogramma’s aan 10 cruciale milieutesten en stelde een ‘stemWijzer’ samen. Groen, sp.a, CD&V en PvdA scoren achtereenvolgens het best. N-VA en Open VLD sluiten de rangschikking af. Zie stemwijzer.bondbeterleefmilieu.be

Meest opmerkelijke vaststellingen

PvdA, Groen en sp.a stellen geloofwaardige klimaatdoelstellingen voor. N-VA en Open VLD laten het na om klare koffie te schenken.   

Alle partijen geven veel aandacht aan energiebesparing in gebouwen, maar geen enkele partij, met uitzondering van Groen, vraagt om duidelijke bindende inspanningen van andere sectoren, zoals de industrie.   

De meeste partijen pleiten voor een langetermijnbeleid voor duurzame energie. Wat daarbij opvalt, is dat zowel N-VA als CD&V de kernuitstap tegen 2025 in vraag stellen. N-VA pleit zelfs expliciet voor de bouw van een nieuwe kerncentrale.   

In een aantal programma’s komt minder grondstofverbruik in de industrie en materialenkringloop aan bod, maar Groen is de enige die goed onderbouwde concrete maatregelen naar voor schuift. CD&V is een van de weinigen die groenstroomcertificaten voor afvalverbranding uitdrukkelijk wil behouden, wat een materialenkringloop belemmert.  

Uit de verkiezingsprogramma’s kunnen we niet afleiden dat er in Vlaanderen een brede politieke consensus in de maak is om het roer om te gooien naar een duurzaam mobiliteitssysteem en minder individueel autogebruik. Sp.a en PvdA zijn tegen individuele heffingen op milieuvervuilende verplaatsingen en zetten in op openbaar vervoer. N-VA en Open VLD stellen een vlotte doorstroming van het wegverkeer centraal.  

De meeste partijen beseffen dat Vlaanderen de kaart van kernversterking moet trekken om ruimtelijk orde op zaken te stellen. Sp.a, Groen en CD&V willen de woonbonus hervormen, oa. om meer rekening te houden met de locatie van een woning. N-VA en VLD willen er niet aan raken. Opvallend is dat Open VLD het thema ruimtelijke ordening niet opnam in haar programma.  

Op de vraag of in een volgende legislatuur duurzame landbouwmodellen meer ondersteuning zullen krijgen, zijn de antwoorden niet eenduidig. Wel duidelijk is dat CD&V het huidige grootschalige landbouwmodel wil versterken.  

Milieukwaliteit is een onderbelicht thema in veel partijprogramma’s. N-VA, CD&V en Open VLD stellen de omgevingsvergunning centraal. Ze geloven dat snellere en eenvoudigere vergunningsprocedures ook de oplossing zijn voor milieukwaliteit. Wij vinden daar geen enkele garantie rond terug.   

Tot slot valt op dat de programma’s van N-VA en Open VLD weinig of niet verwijzen naar de rol van het maatschappelijk middenveld. Deze partijen zien het middenveld niet als gesprekspartner voor de uitvoering van hun beleidsagenda. Groen daarentegen wil evolueren van een sociaal overleg naar een sociaal-ecologisch overlegmodel.