Slot van de campagne Met belgerinkel naar de winkel

Bond Beter Leefmilieu kiest mooiste etalage

Zaterdag 8 juni was de laatste dag van de campagne Met belgerinkel naar de winkel. Vijf weken lang beloonden meer dan tienduizend handelaars uit 180 gemeenten klanten die met de fiets of te voet naar de winkel kwamen. 57 winkels deden mee aan de etalagewedstrijd en verwerkten fietsen of fietsonderdelen in hun etalage. Bond Beter Leefmilieu maakte zaterdag de winnaar bekend: accessoirewinkel Awardt.

Met belgerinkel naar de winkel stond dit jaar in het teken van gezondheid. Daarom beloont Bond Beter Leefmilieu de winnaar van de etalagewedstrijd met een coachingsessie van Martine Prenen over gezonde voeding. Zeer geanimeerd en doorspekt met beeldspraak vertelde Martine Prenen welke voeding gezond is en je een goed gevoel geeft. De klanten van Awardt stonden geboeid te luisteren en genoten van vele gezonde hapjes en drankjes.”

"Uit de vele mooie inzendingen koos de jury (BBL, Unizo en CM) een winnaar op basis van hun pracht en praal, originaliteit en zichtbaarheid van de campagne. Van zodra er "oohs" en "aahs" door de lucht klonken, wisten we dat we nog eentje hadden voor de top 6. De “sierlijke paspop op bakfiets” van kledingwinkel Awardt bekoorde de jury het meest," vertelt Elke Vandenbroucke van Bond Beter Leefmilieu.

De winkels Copytheek Baeté in Puurs, Algemene Voeding Lehaen-Dhondt in Meeuwen-Guitrode, Oxfam Wereldwinkel  in Beernem, Het Vlinderke in Wielsbeke, Mega Jeans Stores in Hoogstraten krijgen een eervolle vermelding voor hun etalage die de Belgerinkel-fietssfeer uitstralen.

Gezond

“De keuze voor het thema gezondheid lag voor de hand. Vlaanderen raadt iedereen aan om dagelijks 30 minuten te bewegen voor een goede gezondheid. Door naar de winkel te fietsen haal je deze norm fluitend. Naar de winkel stappen heeft dezelfde voordelen, daarom werken we dit jaar samen met 10.000 stappen. Maar ook steden en gemeenten worden gezonder. Als meer mensen op de fiets springen, is er minder luchtvervuiling, zijn er minder parkeerproblemen en verhoogt de veiligheid. De slogan: Fiets je kern gezond drukt beide aspecten uit.”

Sparen en fiets winnen

Met Belgerinkel naar de Winkel verliep opnieuw volgens het traditionele recept: wie van zaterdag 4 mei tot zaterdag 8 juni 2013 boodschappen deed met de fiets of te voet, kreeg in elke deelnemende winkel een stempel op de spaarkaart. Met een volle spaarkaart maken de deelnemers in hun gemeente kans op één van de 200 te verloten Belgerinkel-fietsen, een fietsprijs van de provincie (van fietsboxen en fietskaarten tot gevulde streekmanden) of andere mooie fietsprijzen, zoals een Blue-bike abonnement.