Heel wat gemeenten hebben een klimaatplan, maar ondervinden moeilijkheden om dit ook echt uit te voeren. Om hen te helpen, staan de partners van Gemeente voor de Toekomst al lange tijd paraat met hapklare projecten. Oost-Vlaamse gemeenten kunnen zelfs genieten van een korting, in samenwerking met de Provincie. Meer dan 30 projecten zijn dit jaar opgestart. Nevele en Kaprijke getuigen.
Je gemeente klimaatbestendig te maken, vraagt veel van een gemeente: financiële middelen, mensen, kennis én vooral ook draagvlak bij de bevolking. Kim Rienckens, beleidsmedewerker klimaat bij Provincie Oost-Vlaanderen, erkent dat: “De gemeentelijke klimaatplannen zitten boordevol acties. Om de doelstellingen te halen, moeten steden en gemeenten op veel beleidsdomeinen, projecten en acties tegelijk inzetten. Niet evident. Daarom proberen we het hen wat makkelijker te maken.”
Hapklare klimaatprojecten
Met het Milieucontract, een formule waarbij Provincie Oost-Vlaanderen voor 50% tussenkomt in de kosten van een selectie aan projecten, steunt de Provincie gemeenten al lange tijd. Vorig jaar voegde ze een 10-tal projecten uit het aanbod van Gemeente voor de Toekomst toe aan de keuze die de gemeenten kunnen maken. Dit werd een groot succes. Meer dan 30 projecten zijn inmiddels opgestart of al afgerond.
Kim Rienckens: “Neem bijvoorbeeld autodelen. Alle gemeenten willen hiermee aan de slag. Een eerste stap is dan de opmaak van een autodeelactieplan. Met Autodelen.net hebben we hiervoor de perfecte partner. Het plan "Gedeelde mobiliteit Waasland" wordt op dit moment voorgesteld. Binnen enkele maanden rijden er in heel wat Oost-Vlaamse gemeenten extra deelwagens rond die overdag door de gemeenten gebruikt worden en 's avonds beschikbaar zijn voor de inwoners. Nog in het Waasland zijn gemotiveerde inwoners bezig met de oprichting van een eigen energiecoöperatieve. Nazareth zet in op verduurzamen van sportverplaatsingen. In Sint-Niklaas worden de parkeernormen herbekeken in functie van duurzame mobiliteit. In Wetteren krijgt de site van een oude kousenfabriek in overleg met de inwoners een nieuwe, eetbare invulling, enzovoort. Dat zijn toch heel concrete verwezenlijkingen.”
Een bos vol geluk
Nog één van die projecten ligt in Nevele, op het terrein van vzw De Vierklaver. De Vierklaver is een dagcentrum voor mensen met een mentale beperking. Elke dag vinden zij er hun tweede thuis.
“Door een braakliggend terrein om te vormen tot een plek met duurzame bomen en struiken met eetbare vruchten, dragen we bij aan een verbetering van onze leefomgeving en aan de Nevelse klimaatdoelstellingen”, vertelt Tine Monseré, omgevingsambtenaar leefmilieu bij gemeente Nevele.
“Toen we hoorden van het aanbod van de Provincie en Gemeente voor de Toekomst, was dat een welkom geschenk! Als gemeente is het niet evident om tijd vrij te puzzelen. Bovendien misten we de concrete kennis en vaardigheden om aan de slag te gaan. De hulp van Velt, partner uit het netwerk van Gemeente voor de Toekomst, was ideaal voor ons. De samenwerking verliep al heel vlot. We zijn blij dat Velt alles in goede banen leidt.”
“De meeste bewoners houden ervan om bezig te zijn, buiten in de tuin”, vertelt Tine Monseré nog. In dat voedselbos is iedereen welkom: ook burgers, scholen, jeugdbewegingen, noem maar op. “Nu leven die groepen nogal naast elkaar. Met het voedselbos hopen we dat er meer contact zal zijn. Velt zorgt er mee voor dat die groepen elkaar vinden.”
Feesten voor het klimaat
Zo’n twintig kilometer verder, in Kaprijke, vonden afgelopen weekend de Speculoosfeesten plaats. “Dit jaar ging extra aandacht uit naar de duurzaamheid ervan: zichtbare herbruikbare bekers, meer fietsenstallingen, enzovoort”, vertelt Danuta De Decker, evenementencoördinator bij gemeente Kaprijke.
Ecolife, partner uit het netwerk, maakte een analyse van de Kaprijkse evenementen, deed aanbevelingen, en stond de gemeente bij in de uitvoering en communicatie
“Binnenkort is er ook het jaarlijkse onthaal van de nieuwe inwoners. Voor het eerst zullen zij kunnen genieten van vegetarische hapjes, en krijgen ze een folder met daarin de mooiste fietsroutes naar het evenement.”
Dat is niet toevallig. Ook Kaprijke tekende in op één van de klimaatprojecten van de Provincie en het netwerk van Gemeente voor de Toekomst. Ecolife, partner uit het netwerk, maakte een analyse van de Kaprijkse evenementen, deed aanbevelingen, en stond de gemeente bij in de uitvoering en communicatie. “Hun expertise kwam goed van pas”, zegt Danuta De Decker. “Bovendien hielp de begeleiding door Ecolife om nóg bewuster te focussen op duurzame aspecten, en daar echt werk van te maken. Vaak gaat het om kleine ingrepen, maar wel met een grote impact.”
“Voor ons is de opstart van het project zeker geslaagd. Volgend jaar gaan we wellicht nog een stapje verder en hebben we bovendien mooi fotomateriaal om onze duurzame evenementen nog meer in de spotlights te zetten”, zegt Danuta De Decker nog.
Wil ook jij in jouw stad of gemeente duurzame projecten op poten zetten? Heb je hulp nodig bij de uitvoering van je klimaatplannen? Het netwerk van Gemeente voor de Toekomst heeft een uitgebreid en hapklaar aanbod voor je klaarstaan.
Bekijk het aanbod van Gemeente voor de Toekomst of neem contact op met Jessika De Lille, projectmanager: jessika.de.lille [at] bblv.be (jessika[dot]de[dot]lille[at]bblv[dot]be) of 02 282 17 48.
De Provincie Oost-Vlaanderen geeft 50% korting op een selectie van onze klimaatprojecten. Ontdek de selectie van de Provincie hier.