Ringland leeft (ook al wil de VRT niet mee)

De enthousiastelingen van Ringland zitten niet stil. Vorig weekend werd de Ringland-petitie gelanceerd. Op minder dan een week tijd tekenden al 15.000 mensen, die om een volledige intunneling van de Antwerpse ring vragen. Zij vinden dat dat moet gebeuren in plaats van een ‘strategische’ overkapping van het BAM-tracé in stukjes en brokjes, zoals de Antwerpse burgemeester voorstelt.

Feest op de Craeybeckxtunnel

Nog vorige week lanceerden onder meer Bart Peeters en Marcel Vanthilt het lied ‘Laat de mensen dansen’, waarin de artiesten een lans breken voor de overkapping van de Antwerpse Ring. Dat is niet te horen op de VRT, wegens “politiek te gevoelig”. Maar zondag wel op het Ringlandfestival, dat symbolisch plaatsvindt op het dak van de Craeybeckxtunnel.

In de knoop

Het meest problematische aan het BAM-tracé is de zogenaamde Hollandse knoop, het enorme verkeersknooppunt van meer dan 20 rijvakken nabij het Sportpaleis, waar de Antwerpse ring aansluit op de E313. Dat valt onmogelijk weg te werken door een overkapping, waardoor slechte luchtkwaliteit en het verkeerslawaai voor jaren gegarandeerd zijn. En dit nota bene nabij één van de dichtstbevolkte delen van de stad.

In het ‘intunnelings’-concept van Ringland, waarbij het lokale verkeer in twee centrale tunnels rijdt en het doorgaand verkeer in de twee buitenste tunnels, stelt dat probleem zich niet.

> Ringland, de petitie

> Ringland, het festival

> Ringland, het lied