Regering moet miljardenstromen van consument en belastingbetaler naar nucleaire en fossiele sector stilleggen

Reactie van Bond Beter Leefmilieu naar aanleiding van de nieuwe publicatie van de CREG

Brussel, 28 mei 2010 – In reactie op de nieuwe gegevens, vandaag gepubliceerd door de CREG, vraagt Bond Beter Leefmilieu het onmiddellijk stilleggen van de subsidiestromen naar de nucleaire sector en de bijstook van biomassa in afgeschreven en inefficiënte steenkoolcentrales. De milieukoepel vraagt tevens dat windfall profits van de afgeschreven kerncentrales, door de CREG geschat op bijna 2 miljard,  worden gerecupereerd en ingezet voor de overgang naar een nieuw en efficiënt energiesysteem, gebaseerd op zonne- en windenergie. Zulk systeem moet onze toekomstige energiebevoorrading garanderen en de onafhankelijkheid van steeds duurdere fossiele en nucleaire brandstof verzekeren. 

De federale energieregulator CREG bevestigt in een nieuwe studie de jaarlijkse monsterwinsten van de afgeschreven kerncentrales van om en bij de 2 miljard euro.

De nieuwe CREG-studie bevestigt dat de afgeschreven Belgische kerncentrales Electrabel vandaag om en bij de twee miljard euro per jaar opleveren,  omdat ze in het verleden versneld zijn afgeschreven op kosten van de belastingbetaler. Dit is niet het enige mechanisme waarmee de nucleaire sector zich mateloos verrijkt op kost van belastingbetaler en consument. Ondanks een lege staatskas besliste de uittredende federale regering begin dit jaar om de komende 4 jaar 60 miljoen euro vrij te maken voor het opstarten van de nucleaire onderzoeksreactor Myrrha. De regering negeerde hiervoor een negatieve advies van de Inspectie van Financiën. De 4e generatie kernenergie, die het Myrrha voorstaat, is geen duidelijk omschreven technologie, maar een fata morgana van de nucleaire industrie.

Bovendien bev estigt het bericht van de CREG dat we de afgeschreven, inefficiënte en vervuilende steenkoolcentrales door de toekenning van groen estroomcertificaten rijkelijk van windfall profits worden voorzien. Hiermee houdt onze regering een zeer vervuilende energieproductiemethode de hand boven het hoofd. Door een deel steenkool te vervangen door biomassa, mag Electrabel een even groot deel van de elektriciteit die de steenkoolcentrale produceert “groen” noemen. Dit terwijl die centrales eigenlijk zeer vervuilend zijn. Bond Beter Leefmilieu vraagt al jaren om de subsidiëring van deze vervuilende en inefficiënte technologie stop te zetten.

In plaats van de nucleaire sector te subsidiëren en Electrabel te ondersteunen voor de inzet van vervuilende afgeschreven steenkoolcentrales, moet volop ingezet worden op de ondersteuning van echt groene stroom. Bond Beter Leefmilieu vraagt dat de windfall profits van de afgeschreven kerncentrales,  worden gerecupereerd en ingezet om de overgang naar een nieuw en efficiënt energiesysteem, gebaseerd op zonne- en windenergie te bevorderen.

Bond Beter Leefmilieu wijst er op dat een consequente investering in groene stroom ons de komende decennia steeds onafhankelijker zal maken van de dure fossiele en nucleaire brandstoffen, onze energiebevoorrading zal verzekeren en onze economie gevoelig zal versterken.