Regeerakkoord is een drama voor milieu en klimaat

> Lees ook de uitgebreide evaluatie hoofdstuk Energie

De milieubeweging (Greenpeace, BBL en IEW) reageert met verbijstering op het pas afgesloten regeerakkoord. "De federale regering katapulteert België op vlak van milieu en energie terug in de tijd. Dit is gewoon een drama", zeggen Rianne Teule (Greenpeace) en Lieze Cloots (BBL) in koor.

Schoothondje

Terwijl de echte nieuwe Zweedse regering voor 100 % hernieuwbare energie kiest, blijft onze regering vastzitten in de technologie van het verleden. De Belgische federale regering is en blijft het schoothondje van de nucleaire en fossiele industrie. Ze blijft domweg inzetten op nucleair, en geeft hernieuwbare energie alleen een kans als het de grote energiebedrijven niet schaadt.

Geen klimaatambitie

Deze regering gaat de geschiedenisboeken in met een totaal gebrek aan klimaatambitie. Ze laat het zelfs na om concrete doelstellingen te formuleren. De massale subsidiëring van de luchtvervuiling en de files door het fiscaal gunstregime voor bedrijfswagens en de "professionele diesel" blijft onaangeroerd. België wil slechts één Europese klimaatdoelstelling doorvoeren en ondermijnt zo de snelle ontplooiing van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. 

Verziekt investeringsklimaat

De uitbouw van de hernieuwbare energiesector kan voor enorm veel extra jobs zorgen - toch een belangrijke bekommernis van deze regering. Maar we lezen bedroevend weinig concrete maatregelen op dat vlak. “De levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2 en de ondersteuning van de Myrhha-plutoniumreactor verzieken ondertussen het investeringsklimaat voor hernieuwbare energie. Hierdoor worden ondernemers verder ontmoedigd om in België te investeren in wind, water of zon”, zegt Jan Vande Putte, energiecampaigner bij Greenpeace.

Klimaatbeleid