Recordafstand afgelegd op Belgische wegen

Volgens de nieuwe statistieken van de FOD werden op Belgische wegen in 2007 98,7 miljard voertuigkilometers afgelegd. Dat is een stijging met meer dan 2 miljard km ten opzichte van 2006.  Personenwagens nemen met 77 miljard km het grootste aandeel in, het vrachtverkeer legde 19 miljard km af. De overige kilometers zijn voor rekening van moto’s en autocars.

Verder blijkt uit deze duizelingwekkende cijfers dat de toename van het aantal autokilometers vooral in Vlaanderen plaatsvond. In het Vlaamse Gewest werden in 2007 57 miljard voertuigkilometers afgelegd - een stijging met 1,5 miljard km tegenover 2006. In het Waals Gewest bedroeg de toename ongeveer een half miljard kilometer.

Het verkeer blijft dus verder groeien, waardoor alle bestaande doelstellingen inzake luchtkwaliteit, de uitstoot van broeikasgassen, files, veiligheid,… onder druk komen te staan.

Concreet maatregelen om de groei van het aantal kilometers te stoppen, liggen nog niet ter tafel. De enige uitzondering daarop is de invoering van een slimme kilometerheffing voor vrachtwagens. Deze zou moeten worden gevolgd door een gelijkaardige maatregel voor het personenvervoer.

Het Federaal Planbureau berekende eerder in een studie dat het invoeren van een kilometerheffing er voor zou zorgen dat de groei van het aantal reizigerskilometer met 5% zou afnemen, terwijl ook de groei in het transittonnage zou kunnen stabiliseren. Door de heffing zou de beladingsgraad van vrachtwagens toenemen en zou er minder leeg gereden worden.