Raad van State vernietigt plan bouw stadion Brugge Chartreusegebied

Vorige week vernietigde de Raad van State het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) dat de bouw van een nieuw voetbalstadion voor Club Brugge mogelijk moest maken. Belangrijkste reden was dat de Vlaamse regering de minst geschikte van vijf onderzochte locaties koos, namelijk het Chartreusegebied langs de Oostkampse Baan, midden in de groene gordel rond Brugge. De Raad wijst er op dat dit de locatie is met de meeste ongunstige gevolgen voor het leefmilieu. Volgens het Milieueffectenrapport (MER) zullen op deze plaats vooral problemen opduiken met het waterbeheer: het Chartreusegebied is immers een natuurlijk overstromingsgebied. Bovendien is het gebied ook op vlak van verkeersafwikkeling verre van ideaal.

Tegelijk met de vernietiging van dit RUP besliste de Raad van State om twee andere mogelijke locaties voor de bouw van een nieuw voetbalstadion voorlopig te vrijwaren van andere bouwplannen. Samen met de lokale verenigingen vraagt Bond Beter Leefmilieu de Vlaamse regering om deze en andere potentiƫle locaties in Brugge op een ernstige en onafhankelijke manier te laten onderzoeken - en niet, zoals eerder aangekondigd, een nieuwe procedure te starten voor dezelfde locatie.

Als de Vlaamse regering direct de juiste conclusies had getrokken uit het Milieueffectenrapport, zou de behandeling van het stadiondossier al een stuk verder gevorderd kunnen zijn.