Protest tegen shoppingcentrum Just Under the Sky

Een coalitie van stads- en milieuverenigingen, zelfstandigen, vakbonden en buurtcomités uit Brussel en Vlaanderen verzet zich tegen de aanvraag van een milieuattest voor het shoppingcenter Just Under the Sky. Just Under the Sky is het nieuwe shoppingcenter dat de groep Mestdagh wil realiseren naast de Van Praetbrug, waar de A12 onze hoofdstad binnenkomt. In september kreeg Mestdagh al een stedenbouwkundig attest - de eerste stap naar een bouwvergunning.Nu vraagt Mestdagh ook een milieuattest aan, de eerste stap naar een milieuvergunning.

Dit project is nefast voor de mobiliteit. In drukke periodes verwacht Just Under the Sky 155.000 bezoekers per week, waarvan 70 % met de auto. De Van Praetbrug, nog altijd een belangrijke toegangspoort tot Brussel voor het pendelend autoverkeer, is nu al overbelast. De files zullen daar door het shoppingcenter nog toenemen. Hoe dit te rijmen valt met de ambitie van de Brusselse regering om het autoverkeer tegen 2018 met 20% te verminderen, is een raadsel. Bovendien moet ook nog rekening gehouden worden met twee andere plannen voor shoppingcentra in de directe omgeving: het NEO-project op de Heizel en Uplace in Machelen. Alle drie zijn ze voor hun bereikbaarheid –met de auto- volledig afhankelijk van de Brusselse Ring en de A12. Die zullen nog meer en nog langere files te verwerken krijgen.

Deze shoppingcentra maken elke poging om de Europese normen voor fijn stof en stikstof te halen onmogelijk. Zowel Vlaanderen als Brussel zitten nu al serieus boven die normen en moesten aan Europa uitstel vragen. Voor fijn stof werd die uitstelaanvraag afgewezen wegens een te gebrekkig beleid van beide gewesten. Ons land werd integendeel doorverwezen naar het Europees Hof, samen met Roemenië. Voor de verzurende stikstofuitstoot dreigen we nu dezelfde weg op te gaan, zeker als dit soort van autogerichte shoppingmalls geen halt wordt toegeroepen.