Premiehervorming stap in de goede richting, maar voorlopers verdienen meer steun

Bond Beter Leefmilieu is verheugd over het feit dat de Vlaamse Regering totaalrenovaties sterker wil stimuleren. De organisatie ziet wel graag een sterkere stimulans voor zij die het nog beter willen doen. “We missen een sterkere ondersteuning van de echte voorlopers, zowel bij nieuwbouw als renovatie”, zo stelt BBL.

Energiebesparing in bestaande woningen is een topprioriteit in de strijd tegen de klimaatverandering. Het is ook de beste garantie voor een betaalbare energiefactuur. Om de doelstellingen te halen, zal de renovatie van onze woningen niet alleen sneller maar ook grondiger moeten gebeuren. 

Flankerend beleid blijft nodig

Bond Beter Leefmilieu steunt het idee van een stapsgewijze afbouw van premies, op voorwaarde dat dit goed is gekaderd in een bredere renovatiestrategie. Zo moeten er stelselmatig verplichtingen volgen als de ondersteuning wordt afgebouwd. Om ervoor te zorgen dat niemand de boot mist, blijven alternatieve ondersteuningsinstrumenten cruciaal. De burger mag niet aan zijn lot overgelaten worden en moet op maat ondersteund worden met persoonlijk renovatie-advies en begeleiding op maat.

BBL gelooft ook sterk in de collectieve aanpak van renovaties. “We vinden het positief dat de regering ook hier werk van wil maken. Door verschillende woningen samen aan te pakken, kunnen we de renovatiegolf versnellen. Bovendien genieten bewoners vaak een prijsvoordeel door de collectieve isolatie-aanpak”, aldus Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu.

“We zijn ook tevreden met de sterkere stimulans voor de plaatsing van een warmtepomp. In onze strijd tegen de klimaatverandering, moeten we afstappen van fossiele verwarming. Elke bijkomende stimulans voor een goed alternatief, is momenteel meer dan welkom,” stelt Sara Van Dyck.

Voorlopers verdienen sterkere stimulans

BBL vindt het wel jammer dat de premies mensen niet meer aanmoedigen om verregaand te isoleren of te kiezen voor nieuwe energiezuinige woningen. “Voorlopers bij nieuwe gebouwen, effenen de weg voor een doorgedreven renovatiebeleid. Talloze voorbeelden tonen dat het perfect mogelijk is om verder te gaan dan de norm en vandaag al klimaatproof te bouwen. Het is jammer dat de extra stimulans voor die voorlopers verdwijnt,” besluit Sara Van Dyck.