Parlement vraagt meer aandacht voor de fiets

Alle politieke partijen in het Vlaams parlement keurden vorige week unaniem een resolutie goed om de fiets in het Mobiliteitsplan Vlaanderen te beschouwen als een volwaardig transportmiddel. Het Vlaams parlement vraagt aan de Vlaamse regering om er voor te zorgen dat verkavelingen, bedrijventerreinen en economische knooppunten veilig en vlot bereikbaar zijn per fiets en om prioriteit te geven aan de veiligheid van fietsinfrastructuur, met meer vrijliggende fietspaden en fietssnelwegen. Die fietssnelwegen moeten volgens het parlement een volwaardig statuut krijgen, het potentieel ervan moet intenser onderzocht worden.

Verder vraagt het parlement om een ‘Kenniscentrum Fietsbeleid’ te ontwikkelen, om de theoretische en praktische kennis over het fietsbeleid, die nu verspreid zit op verschillende beleidsniveaus en bij verschillende organisaties, beter te bundelen en actiever te verspreiden.

Het feit dat in deze electorale tijden de partijpolitieke belangen van meerderheid en oppositie even aan de kant werden gezet om deze resolutie unaniemgoed te keuren, is een belangrijk signaal. We verwachten dan ook dat de volgende regering, ongeacht de samenstelling, van fietsbeleid een echte topprioriteit maakt.