Oude stortplaatsen zijn goud waard

Enhanced Landfill Mining is een nieuw concept waarbij het de bedoeling is om oude stortplaatsen leeg te halen om het afval maximaal te recycleren. Er wordt daarbij zowel gekeken naar de recyclage van materialen als naar de productie van energie. Omdat dit een relatief nieuw en onbekend concept is, organiseerde OVAM recent een workshop om over de maatschappelijke, technische en milieu aspecten van Enhanced Landfill Mining te debatteren. Bond Beter Leefmilieu was erbij.

Omdat grondstoffen en fossiele energie eindig zijn en steeds schaarser en duurder worden, kan Enhanced Landfill Mining een interessante piste zijn om materialen opnieuw in de kringloop te brengen. Uit onderzoek van OVAM blijkt dat over heel Vlaanderen om en bij de 1.700 stortplaatsen liggen, waarvan er 850 potentieel in aanmerking komen voor Landfill Mining. Belangrijk is dan wel dat ook maximaal ingezet wordt op recyclage van materialen en niet te snel gekozen wordt voor het verbranden van het afval om energie te produceren. Op dit moment blijkt vooral de recyclage van metalen uit stortplaatsen rendabel te zijn, voor kunststoffen is dat nog veel minder het geval.

Vandaag is er in Vlaanderen één project opgestart, voor de REMO-stortplaats in Houthalen-Helchteren. De Groep Machiels wil hier 16 miljoen ton afval opgraven, waarvan 7 miljoen toen gerecycleerd zou worden en de rest vergast wordt om energie te produceren. Om meer kennis en ervaring op te doen wil OVAM in het najaar starten met een pilootproef in het kader van ambtshalve saneringen van oude stortplaatsen. Een ambtshalve te saneren stortplaats zal in verschillende loten opgedeeld worden, waarbij bodemsaneerders of afvalverwerkende bedrijven zich kandidaat kunnen stellen om een duurzame oplossing voor deze stortplaats uit te werken.

Desinvestering uit fossiele energie