Oproep voor verregaande energierenovatie van onze gebouwen

Begin deze week startte de Europese Raad en een groep Europese bedrijven de nieuwe campagne “Renoveer Europa”. Ze vragen de Europese energiecommissaris Oettinger en alle Europese energieministers om dringend werk te maken van een verregaande energierenovatie van het Europese gebouwenbestand.

De initiatiefnemers drukken op het belang van de energierenovatie van gebouwen om het hoofd te bieden aan de klimaatverandering en de steeds stijgende energieprijzen. Door in te zetten op energierenovatie van gebouwen kunnen we zorgen voor betaalbare, zekere en veilige energie en kunnen we in Europa 32% energie besparen. Deze besparing komt overeen met de totale energieproductie van alle Europese steenkool en kernenergiecentrales samen.

Ook in ons land is dringend nood aan een grondige energierenovatie van onze gebouwen. De Belgische huizen verbruiken gemiddeld 72% meer energie dan het Europese gemiddelde.

Het huidige Vlaams energierenovatieprogramma 2020, dat inzet op dakisolatie, dubbele beglazing en energiezuinige verwarmingsketels in elk huis tegen 2020, is een goed startpunt, maar niet voldoende. We hebben nu nood aan verdergaande en globale renovatiedoelstellingen met een duidelijke kalender op de lange termijn. Er moeten  stapsgewijs aangescherpte energierenovatie-eisen komen, met financiële ondersteuning voor gebouwen die beter scoren dan de standaard en ontmoedigende maatregelen voor gebouwen die niet voldoen. Dit moet ervoor zorgen dat elke gebouweigenaar ruim op voorhand weet wat hem te wachten staat, zodat hij stap voor stap mee kan werken aan een energiezuinig gebouwenbestand.

 

Energiebesparing