Open VLD maakt toekomstgerichte keuze

Open VLD nam op haar toekomstcongres dit weekend een toekomstgerichte beslissing: de liberalen schrapten hun pleidooi voor schaliegas in Europa uit de congresteksten. Volgens liberaal Vlaams parlementslid Fientje Moerman heeft schaliegas te veel negatieve milieueffecten. Op het liberaal ideologisch proces waarschuwde Dirk Verhofstad: “we buigen te snel voor lobbyisten”. Korte termijn belangen opzij zetten voor toekomstgericht denken. Daar kan minister-president Peeters nog wat van leren. Op een debat van Essenscia eerder deze maand bevestigde hij te willen starten met de zoektocht naar schaliegas in Vlaanderen.

Onder druk van de fossiele lobby en de energie-intensieve industrie, wordt schaliegas meer en meer naar voren geschoven als een mirakeloplossing. De lage gasprijzen in de VS - te danken aan de schaliegasboom - zijn een doorn in het oog van onze energie-intensieve bedrijven, die daarom stellen dat wij ook schaliegas en lage energieprijzen nodig hebben. Zo niet, dan dreigen ze te vertrekken. 

Schaliegas zorgt voor talrijke milieu- en gezondheidsproblemen en is bovendien schadelijk voor het klimaat. Het is dan ook zeer pijnlijk dat de minister-president zijn liefde voor schaliegas bevestigde terwijl op dat moment duizenden onderhandelaars in Polen uit alle macht een klimaatakkoord probeerden te bewerkstelligen. Bovendien blijft onze minister doof voor de bevindingen van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Volgens deze gezaghebbende instelling is het niet reëel om te denken dat wij de lage energie-prijzen van de VS hier zouden kunnen evenaren: willen we ook in de toekomst nog een rol spelen op het wereldtoneel, dan is energiebesparing de enige oplossing.

Klimaatbeleid Desinvestering uit fossiele energie