Johan Van den Broek verliest zich graag in boeken, en stapelt die liefst zo hoog mogelijk. Hij houdt van de natuur en is, zoals elk weldenkend mens, bezorgd om zijn omgeving. Hij is wetenschapper (bioloog), milieukundige en ruimtelijk planner. Hij werkt ruim 35 jaar in de Vlaamse natuur- en milieuwereld. Daarnaast werkte hij ook als freelance auteur voor diverse uitgeverijen en voor Argus (voorheen Stichting Leefmilieu). Regelmatig bespreekt hij een boek voor Bond Beter Leefmilieu.
Lekker buiten
(Koen Kohlbacher en Floortje Vantomme / Houtekiet)
Snuit is een Natuurpunttelg en kreeg een welluidende beschrijving: het ‘buitenpretloket’. Natuurpunt zet ook in op speelnatuur omdat de bomenklimmers en diertjesscheppers van vandaag de natuurbeschermers van morgen zijn. Vooral boomklimmen kan dan soms een leuk extraatje zijn. De gids 'Lekker Buiten' stelt 20 speelnatuurplekken voor. Allemaal liggen ze in Vlaanderen, mooi gespreid. De vorm van het boek is afgestemd op kinderen. Tegelijk biedt het boek voldoende houvast voor meeglurende (groot)ouders. Naast foto’s staan er veel tekeningen in en uiteraard vele tekstbrokjes. De praktische info ontbreekt niet. Voor diepgravende volwassenen zijn er voldoende links opgenomen.
Je komt ook te weten welk blaadje je moet kiezen om je poep af te vegen in het bos.
Ook de taal is speels. Druppelsgewijs wordt informatie gegeven over dialecten, historie, gedrag van dieren, het herkennen van dieren op terrein, ecologische principes. Maar je komt ook te weten welk blaadje je moet kiezen om je poep af te vegen. En dan zwijgen we nog over bosgeuzen, een autostrade voor dieren, hoe je vogels kan afvinken, hoe je een mikado van takken mikado maakt of een steen doet stuiteren.
Op snuit.be vind je gelijkaardige info als in het boek. Maar, het boek kan je beter in de modder laten vallen dan je tablet.
Dichtbij vakanties en weekendjes weg in de wijngaard
(Gido Van Imschoot - Sterck & De Vreese)
Met dit boek speelt Gido Van Imschoot in op een trend: genieten in de eigen buurt. Wijn is zijn passie, de pen zijn instrument. Hij verzamelde diverse ‘wijntitels’ (Master Sommelier, Belgisch Wijnambassadeur en erevoorzitter van de Vereniging van Vlaamse Sommeliers) en schreef een tiental boeken, vooral over wijn en regio’s waar het goed toeven is, zeker voor wijnliefhebbers (Champagne, Bourgogne en Piëmonte).
In het boek vind je een twintigtal wijnbedrijven in de nabijheid, ongeveer de helft in België, de andere helft in Nederland, het noorden van Frankrijk, het westen van Duitsland, Luxemburg en Nederland. Als je de promo’s van de autobedrijven gelooft, zijn ze allemaal bereikbaar met een elektrische auto met volle batterij (ongeveer 340 km).
Van Imschoot bezocht elk wijndomein en vooral, hij luisterde naar de wijnbouwers. Je vindt uitgebreide teksten over het domein, het ontstaan, de werkwijze, de druivensoorten, het maken van de wijn en vooral de mensen achter het verhaal. Hij biedt de lezer een inkijk in de levenswijsheid van de wijnbouwer. Wat denk je bijvoorbeeld van vier broers en een zus die samen een domein runnen? Uiteraard staat er niet enkel behoorlijk wat tekst in het boek, ook vind je mooie foto’s (Jan Crab) en praktische tips om te logeren, te tafelen of te verblijven, met verwijzingen naar websites.
Een reisgids die voldoet aan de drie eigenschappen van een goede reisgids: goesting opwekken, praktische handvatten aanreiken en tips en ervaringen delen.