NIRAS stapt uit Nucleair Forum

Hoewel het Nucleair Forum bij hoog en bij laag de neutraliteit van haar nucleaire promotiecampagne volhoudt, blijkt deze nu toch politieke gevolgen te krijgen. Minister Magnette kondigde in de Kamer aan dat Belgoprocess, het overheidsbedrijf van de Nucleaire afvalorganisatie NIRAS zich terugtrekt uit de campagne en het Forum. In 2008 droeg Belgoprocess nog 100.000 euro bij aan de campagne.

Daarmee bevestigen de minister en NIRAS de kritiek van de milieubeweging op de campagne, en op de betrokkenheid van de overheidsinstelling NIRAS bij de manipulatieve campagne. NIRAS trekt zich volledig terug. Een andere betrokken overheidsinstelling, het IRE, zal niet meer meewerken aan de campagne. Deze stappen zijn zeer significant, en eigenlijk ongezien. Ze tonen dat zelfs binnen de nucleaire sector, de fameuze “ja/nee” posters, er meer dan een beetje over waren.

Vandaag, 30 april, organiseert NIRAS een nieuwe conferentie over de berging van het hoogradioactief afval. We berichtten op deze site eerder al over deze consultatie. Bram Claeys van BBL bevestigt: “De onrechtstreekse betrokkenheid van NIRAS bij de campagne van het Nucleair Forum was een van de redenen waarom we beslisten om niet aan de campagne deel te nemen.”

Maar dat is niet de enige reden. BBL, Greenpeace en IEW stuurden minister Magnette een brief waarin ze duidelijk aangeven dat de consultatie iedere legitimiteit mist. Niet alleen is de organisator gecompromitteerd, de conclusie ligt al op voorhand vast.

Afvalbeleid