Nieuwe wet maakt tv's 50 % zuiniger op 2 jaar tijd

“Tv’s worden niet enkel groter, ze worden ook alsmaar zuiniger.” Dat zeggen Jurgen Naets en Bernard Govaert van TopTen.be, de website van Bond Beter Leefmilieu die de consument helpt bij het vinden van de zuinigste toestellen.

De mensen van TopTen.be hebben daar  ook een verklaring voor. “Sinds de invoering van het energielabel voor televisietoestellen twee jaar geleden, overtroeven de tv-fabrikanten mekaar. In hun gamma is steeds meer plaats voor zuinige modellen, die zelfs tot 50% minder energie verbruiken als de beste modellen van 2 jaar geleden.” 

Vanuit milieuvriendelijk standpunt is dat pure winst, zeker nu er door de sportzomer met het EK Voetbal, de Ronde van Frankrijk en de Olympische Spelen in Londen veel televisietoestellen verkocht worden.  Volgens de recentste cijfers werden er vorig jaar, in 2011, volgens de aangiften van de invoerders bij Recupel welgeteld 951.751 tv-toestellen in ons land verkocht.

In de winkel vindt u vandaag de dag op heel wat elektrische toestellen een energielabel terug. Met behulp van een lettercode (van A +++ tot en met G) en een oplopend kleurenbalkje (van donkergroen tot en met rood) wordt in één oogopslag duidelijk welke toestellen zuinig omgaan met energie en welke niet.

Zo word je als consument niet alleen geholpen met het maken van een juiste keuze, ook de producenten worden verplicht om meer energiezuinige toestellen op te nemen in hun gamma. En dat laatste lijkt bijzonder goed te lukken, zo blijkt uit een onderzoek van TopTen.

De helft minder in twee jaar

Twee jaar geleden maakte Europa via een richtlijn aan de tv-producenten duidelijk, dat vanaf december 2011 voor televisietoestellen het nieuwe energielabel verplicht zou worden. Een boodschap die aankwam, want sindsdien hebben de producenten niet stilgezeten.

Zo blijkt uit onderzoek van TopTen, dat de best presterende toestellen van dit ogenblik 50% procent minder energie verbruiken dan hun tegenhangers van twee jaar geleden, of anders gezegd: van A naar A++ in twee jaar.

De Energie Efficiëntie Index verschoof gelijklopend van 0.3 naar 0.16. “Voor een gemiddeld televisietoestel met een schermdiagonaal van 100 cm betekent dit, dat je als consument tot 120 euro per jaar kunt besparen aan energiekosten als je een zuinig model aanschaft  in plaats van een energieverslindend model,” zegt Bernard Govaert van Topten.be.

“Voor grotere televisies ligt de winst zelfs hoger. Als vuistregel kun je nemen dat je op drie jaar je meerinvestering hebt terugverdiend,”  besluit Bernard Govaert.

Het is bovendien niet zo, dat energiezuinige toestellen altijd de duurste zijn. Het zijn voornamelijk de gadgets, zoals de connectiemogelijkheden, de interactieve functies of achtergrondverlichting,  die de prijs opdrijven. 

Laat je niet misleiden

Toch moet je als consument ook uitkijken. Zo moet je er erg voor opletten, als je een tv-toestel koopt, dat je je niet blindelings laat leiden door de lettercode op het energielabel. Zo zal een TV met A+’label, maar met een grotere schermdiagonaal, soms meer verbruiken dan een kleiner toestel met een A-‘label. Het A+’label zegt enkel dat de tv goed scoort in zijn categorie.

“Daarom hebben wij op Topten.be de tv’s onderverdeeld in 5 categorieën op basis van de schermdiagonaal,” verduidelijkt Jurgen Naets van TopTen.be. “Dit geeft de bezoekers van onze website  de mogelijkheid om snel het zuinigste model uit te kiezen in de door hen gewenste categorie.”

Mensen die geen toegang hebben tot de website kunnen op het label ook wel het verwachte verbruik per jaar aflezen (uitgedrukt in kwh / annum of kilowattuur per jaar). Op basis van dit gegeven kun je onafhankelijk van de categorie de verschillende modellen met elkaar vergelijken.

De macht van de consument

Met het label lijkt de consument een machtig wapen in de hand te hebben. Energiezuinige toestellen liggen duidelijk beter in de markt, en de producenten weten dat.

Ook TopTen speelt in op deze gevoeligheid: “Wij tonen in verschillende productcategorieën, zoals bijvoorbeeld tv’s, auto’s en huishoudtoestellen steeds de 10 minst energieverslindende modellen die op de Belgische markt te vinden zijn,” besluiten Jurgen Naets en Bernard Govaert. “ Zo hopen we de producenten onder druk te zetten om steeds de beter te willen doen. Anders vallen ze uit ons lijstje. En dat hebben ze liever niet.”

Dat deze strategie werkt, wordt bewezen door de sterke toename van energiezuinige modellen op de markt toen het nieuwe energielabel verplicht werd.

Via de topten.be website kan men snel en gemakkelijk de meest energiezuinige producten en diensten vinden voor thuis en op kantoor. Topten is een wereldwijde samenwerking waarvan Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen Het Belgische partnerschap voor zijn rekening neemt. Topten promoot een energiezuinig aankoopgedrag. 

Energiebesparing