Nieuwe kerncentrale voor Engeland is onbetaalbaar

Deze week gaf de Britse regering groen licht voor de bouw van twee nieuwe kernreactoren in het zuidwesten van Engeland, die begin 2023 operationeel zouden moeten zijn. Volgens premier Cameron is dit “het begin van een nieuw nucleair tijdperk”. Bond Beter Leefmilieu denkt echter dat de voorstanders van kernenergie toch best even wachten om de champagnekurken te laten knallen. Als we de feiten op een rijtje zetten, ziet de toekomst voor kernenergie er helemaal niet zo rooskleurig uit als Cameron ons wil doen geloven. 

De geplande nieuwe kernreactoren behoren tot het relatief nieuwe type van European Pressurized Reactors (EPR) , dat heel wat krachtiger is dan onze oude reactoren van Doel en Tihange. Punt is dat er nog nergens ter wereld een EPR reactor is opgestart. In het Finse Olkiluoto kent de bouw van een nieuwe EPR kerncentrale al jaren vertraging omwille van bouw- en veiligheidsproblemen. De kans dat er in 2023 in Engeland effectief een nieuwe kernreactor in gebruik zal zijn, lijkt dan ook zeer klein. 

Bovendien is de kostprijs van de Finse kerncentrale ondertussen al opgelopen van 3 tot 8,6 miljard euro. Een kostprijs om u tegen te zeggen. Het verbaast dan ook dat de Britse regering de bouw van nieuwe kerncentrale ziet als een middel om de energieprijzen voor de Engelse consument betaalbaar te houden. Cameron beloofde aan het Franse energiebedrijf  EDF dat deze voor 35 jaar een gegarandeerde prijs van 92,5 pond per megawattuur zal krijgen, het dubbele van de huidige marktprijs.Men verwacht echter dat zonne- en windenergie tegen de tijd dat de nieuwe kerncentrale stroom gaat produceren, goedkoper zullen zijn dan kernernergie. Bovendien zal de beloofde steun aan EDF de subsidies voor zonnepanelen en windturbines, technologieën die jaar na jaar goedkoper worden, overtreffen. Het is dan ook vreemd te lezen dat de Engelse krant the Sun onder het mom van betaalbare energiefacturen een petitie lanceert om subsidies voor hernieuwbare energie terug te schroeven. Willen de Engelsen een betaalbare energiefactuur? Dan zouden ze beter een petitie ondertekenen om geen nieuwe kerncentrale te bouwen. 

Tot slot: de geplande ondersteuning voor kernenergie valt onder de Europese regels voor staatssteun en moet dus goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Aangezien deze twee weken geleden te verstaan gaf dat kernenergie geen staatssteun verdient, is het maar zeer de vraag of de Britse overheid haar plannen ook effectief zal kunnen waarmaken.

Kernuitstap