Nico Mattan trapt nieuw project voor duurzaam pendelen in gang

Vanmorgen haalde Nico Mattan, ex-profwielrenner, een delegatie van Smart Move deelnemers thuis op en begeleidde ze met de fiets naar het werk. Zo trapte hij de nieuwe campagne Smart Move van Bond Beter Leefmilieu (BBL) en de Provincie Vlaams-Brabant in gang. Smart Move biedt bedrijven mobiliteitsadvies en een testpakket met allerlei soorten fietsen, elektrische scooters en openbaar vervoer om zo duurzamer te pendelen. 

Zo’n 150 werknemers van Pentair, CTG, Deloitte en Brussels Airlines gaan de komende maanden de uitdaging aan en maken in praktijk kennis met duurzaam vervoer. Deelnemers mogen ook rekenen op persoonlijk reisadvies van BBL en pechverhelping van Bike Assist.

Pentair gaat voor gezondheid
Pentair in Heverlee (Haasrode) heeft 133 werknemers, waarvan er nu 115 met de auto komen, twaalf met de fiets en vier met openbaar vervoer. Meer dan 80% zit alleen in de wagen. “De grote meerderheid van onze medewerkers komt met de auto, een stressvolle en milieubelastende manier van transport, en een belasting op de mobiliteit – een ernstig probleem voor het Research Park Haasrode. Om de gezondheid van medewerkers te bevorderen en stress te verminderen, hebben wij besloten mee te doen aan Smart Move” aldus Roel Peerlinck, manager Veilgheid, Gezondheid & Milieu.

CTG op weg naar mobiliteitsbudget
CTG, een bedrijf met 381 werknemers, waarvan 331 gebruik maken van een bedrijfswagen, 46 met het openbaar vervoer komen en vier met de moto, denkt na over het invoeren van een mobiliteitsbudget. Ferdi Claes, HR directeur België: “We bieden onze werknemers vandaag al een flexibel verloningspakket aan met heel wat opties waaruit ze kunnen kiezen. Op het vlak van mobiliteit willen we de keuzemogelijkheden nog uitbreiden. Smart Move is een eerste stap om onder deskundige begeleiding te bekijken wat de verschillende opties op het vlak van mobiliteit voor onze medewerkers zouden kunnen zijn.”

Brussels Airlines gaat zich de komende twee jaar serieus inspannen rond mobiliteit dankzij steun van het pendelfonds, een initiatief van de Vlaamse Overheid ter ondersteuning van bedrijven die rond duurzame mobiliteit voor hun werknemers werken. Deelname aan Smart Move is daarvan een onderdeel. 

Ook Deloitte zet de eerste stappen in de richting van duurzame mobiliteit. Het bedrijf heeft alvast een aantal Brompton plooifietsen aangekocht die medewerkers vanaf mei 2014 in combinatie met hun bedrijfswagen kunnen gebruiken. Via Smart Move kunnen werknemers eerst een tijdje deze plooifietsen en ook andere duurzame vervoersmiddelen testen, om te zien of dit echt goed in hun woon-werkverplaatsingen past.

Over Smart Move - Bedrijven en werknemers zijn klaar voor slimme mobiliteit
Dankzij individuele begeleiding, professionele monitoring en een uitgebreid testaanbod van duurzame vervoersmiddelen voor een langere periode, garandeert Smart Move bedrijven een positieve impact op de bedrijfsmobiliteit, ook op lange termijn. Benedicte Swennen over Smart Move: “ Het enthousiasme bij bedrijven en hun werknemers voor Smart Move is groot. Er is van beide kanten vraag naar een gezonde mix van vervoersmiddelen om van thuis naar het werk te gaan. Smart Move is de ideale manier om effectief die mix te testen en de eerste stappen te zetten naar duurzamere mobiliteit. Zowel de bedrijven als de werknemers halen er voordeel uit.”

Smart Move geniet de steun van de Provincie Vlaams-Brabant, de Vlaamse Overheid, NMBS, De Lijn, Blue Bike, Arbeid & Milieu, S-move.be en het Netwerk Duurzame Mobiliteit. 

Behaalde resultaten
In 2012 experimenteerde Bond Beter Leefmilieu voor het eerst met deze test-aanpak. Dankzij individuele begeleiding en een testaanbod van duurzame vervoersmiddelen verminderden automobilisten hun autoverplaatsingen gemiddeld met maar liefst 55%. De deelnemers bespaarden in één maand tijd 43.448 autokilometers en 4,76 ton CO2. Ook op lange termijn deed 75% van de deelnemers duurzaam verder. Dit succes leidde tot de lancering van een nieuwe dienst voor bedrijven: Smart Move. 

Over de provincie Vlaams-Brabant
Gedeputeerde Dehaene: “We geloven dat Smart Move letterlijk iets in beweging kan zetten in het door congestie veel geplaagde Vlaams-Brabant. Vlotte mobiliteit  is niet alleen een verhaal van vervoerswijzen, maar ook van mensen die keuzes maken, van gedragsverandering. Om gedrag en keuzes blijvend te veranderen, moeten mensen eerst ondervinden welke voordelen een wijziging voor hen kan opleveren: tijdswinst, minder stress, financieel voordeel, een betere fysieke conditie ... Mensen moeten met andere woorden de kans krijgen om te proeven. Net daarom is de deputatie mee gestapt in het proefproject SMART Move.