New B: transitie naar een andere bank

Bond Beter Leefmilieu werkt mee aan de oprichting van een coöperatieve, duurzame bank. We hebben ons verenigd met meer dan 60 andere organisaties in de coöperatie New B. Sinds zondag kunnen ook particulieren lid worden, met een aandeel van 20 €. Al 23006 mensen tekenden in. Bank met ons mee!

Transitie

Overschakelen naar een nieuwe economie doe je niet in één, twee, drie. Een transitie naar hernieuwbare energie, ecologisch wonen, duurzame mobiliteit, gezond en lokaal voedsel,... vraagt heel wat investering. Hoe geef je kansen aan duurzame projecten en ondernemingen, hoe verzeker je hun financiering ?

Daarvoor is een bank nodig die verder kijkt dan kortetermijnwinst. Een bank die duurzaam bankieren verruimt naar een breed publiek en alle courante producten en diensten aanbiedt. Een bank die het verschraalde Belgische bankenlandschap verrijkt en veerkrachtiger maakt. Een bank die een voorbeeld stelt. Een bank die telt.

New B

Dit is de ambitie van New B. Deze coöperatie is opgericht door (nu al meer dan 60) ngo's: middenveldorganisaties als BBL, Bral, IEB en Greenpeace, maar ook coöperaties als BeauVent (windturbines) en Zuiderlicht (zonnepanelen). We laten ons bijstaan door financiële experts van de bovenste plank, maar bewaken zelf mee de principes.

Geen casino

De bank die New B voor ogen heeft, is transparant, eenvoudig en sober. Geen beursspeculatie en onethische beleggingen. Geen onbegrijpelijke producten voor de klanten, geen bonussen voor de bankiers. Wel eerlijke tarieven en een correcte service. Verder wordt het een coöperatieve bank die hoog inzet op participatie. De coöperanten (zowel organisaties als klanten) kunnen actief meebeslissen. Geld is immers te belangrijk om enkel aan bankiers over te laten.

Bank mee!

Zo'n bank is mogelijk, als we hem samen opbouwen. Stap voor stap. Vanaf nu kun je individueel coöperant worden. Met een aandeel van 20 euro betuig je je steun en kun je mee aan het stuur zitten. Op de infoavonden van de New B Tour kun je je vragen kwijt, maar ook je meningen en ideeën.  In juli 2013 beslissen we samen of we de volgende stap zetten: het oprichten van de bank.

Meer info:

·       ikbankmee.be : aandeel kopen – meer info (FAQ) – kalender New B Tour –  videogetuigenissen
·       facebook.com/newb.coop: nodig je vrienden uit op de New B pagina en events
·       Twitter: @newb_coop en praat mee over #newbcoop