Nederlandse proefboringen naar schaliegas uitgesteld

Er komen voorlopig geen nieuwe proefboringen naar schaliegas in Nederland, zo blijkt uit een persbericht van het Nederlands Ministerie van Economische Zaken. Er komt eerst nader onderzoek naar de lokale gevolgen van schaliegaswinning.

Beter onderzoek komt als geroepen: het recente rapport dat stelt dat de risico’s van schaliegas “beheersbaar” zijn,  is uiterst controversieel. Niet alleen plaatst de Nederlands coalitiepartij PvdA openlijk vraagtekens bij het rapport, maar ook verklaarden vijfenzestig gemeenten en vier provincies zich tegen schaliegaswinning op hun grondgebied.  Dit biedt misschien inspiratie voor onze lokale overheden?

Veel zal nu afhangen van de kwaliteit van het nieuwe onderzoek, dat een jaar tot anderhalf jaar in beslag zal nemen. Wij hopen alvast – samen met de mensen van “Schaliegasvrij Nederland” - dat daarbij goed naar het bredere plaatje gekeken wordt. Als we eerlijk zijn en de kostprijs en de risico’s van schaliegas voor het klimaat ernstig nemen, komt er van boringen niets terecht.

Desinvestering uit fossiele energie