Minister Marghem presenteert parlement lege huls

Deze week stelde minister Marghem haar beleidsnota voor aan het federaal parlement. De minister lag van bij aanvang van de zitting onder vuur. Haar nota bleek immers niet meer dan een copy-paste van het hoofdstuk energie van het federaal regeerakkoord. Dit is niet alleen in strijd met het parlementair reglement, het getuigt bovenal van een totaal gebrek aan visie.

Het parlementair debat ging sterk in op de pro-nucleaire agenda van de regering. De minister werd geconfronteerd met haar recente uitspraken in de pers, waarin ze de kernuitstap tegen 2025 ter discussie stelde. De kernuitstap is echter bevestigd in het regeerakkoord en regeringspartners Open VLD en CD&V floten Marghem dan ook terug.

Opmerkelijk was dat CD&V-parlementslid Leen Dierick de minister ook duidelijk maakte dat de regering niet mag beslissen over een tienjarige levensduurverlenging van de oudste kernreactoren Doel1 en Doel2, vóór er duidelijkheid is over het al dan niet heropstarten van de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2. CD&V zegt daarmee dat de intentie van de minister om voor 31 december 2014 een beslissing te nemen over de levensduurverlenging van Doel1 en Doel2 onmogelijk is. Voor het einde van het jaar zal het FANC zich immers nog niet uitgesproken hebben over een mogelijke heropstart van de scheurtjesreactoren.

De minister stelde dat ze zeer binnenkort een nota zal voorleggen over de geplande levensduurverlenging. Ze stelde ook dat de huidige generatie kernreactoren moeten sluiten tegen 2025, maar sluit nieuwe kerncentrales niet uit. Eén ding staat vast: er zal de komende maanden nog stevig gediscussieerd worden over het Belgische energiebeleid.

Kernuitstap